Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση


Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση
Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η δράσις της Κυβέρνησης Λογοθετόπουλου - Επισιτιστικό

Πήγαινε κάτω

Η δράσις της Κυβέρνησης Λογοθετόπουλου - Επισιτιστικό Empty Η δράσις της Κυβέρνησης Λογοθετόπουλου - Επισιτιστικό

Δημοσίευση  Επισκέπτης Τετ Δεκ 21, 2011 9:19 am

Το παρόν αποτελεί μια σύνοψη απο το βιβλίο-απολογία που συνέταξε ο Λογοθετόπουλος μέσα απο τη φυλακή, και εστιάζεται στο επισιτιστικό, το γιατί συνέβη η τραγωδία του χειμώνα του 41-42 στην Αθήνα, και πως και γιατί βελτιώθηκαν κάπως τα πράγματα την επόμενη χρονιά.

Ολάκληρο το βιβλίο μπορείτε να το διαβάσετε εδω

Ιδού η αλήθεια, Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, 1948

Από το τέλος του 40 οπότε και η Ελλάδα ενεπλάκη στο πόλεμο άρχισαν να παρατηρούνται αυξήσεις των τιμών των ειδών. Μέχρι τον Απρίλη του 41 κανένα τρόφιμο δεν έλειψε από το κοινό.
Με την κατάληψη της χώρας από τα στρατεύματα του Άξονα όλα τα τρόφιμα του Τελωνείου Πειραιώς κατασχέθηκαν ως λεία πολέμου. Μετά από παρέμβαση της Κυβέρνησης Τσολάκογλου επεστράφησαν και επιτεύχθηκε με αυτά η τροφοδοσία του πληθυσμού κατά τους πρώτους μήνες της Κατοχής.
Λόγω του ότι σιτίζονταν και οι στρατοί κατοχής άρχισαν να παρατηρούνται ελλείψεις τον Ιούλιο του 41. Έγινε διατίμηση σε ορισμένα τρόφιμα αλλά δεν ήταν αποτελεσματική γιατί οι δυνάμεις κατοχής πλήρωναν με τιμές ανώτερες τις διατιμήσεως κι έτσι έπαιρναν όλα τα τρόφιμα.
Ταυτοχρόνως έλειπαν από τη χώρα τα μεταφορικά μέσα. Οι σιδηρόδρομοι ήταν κατεστραμμένοι, και τα λιγοστά αυτοκίνητα και πλοία που είχαν απομείνει είχαν επιταχθεί.
Όσο περνούσε ο χρόνος τα διάφορα είδη εξέλειπαν και οι τιμές τους έπαιρναν την ανιούσα. Τα αίτια μπορούν να συνοψισθούν ως εξής.

1) Έλλειψη αποθεμάτων. Η Κυβέρνηση Μεταξά είχε απαγορεύσει στο κοινό να αποθηκεύει τρόφιμα, και γενικά υπήρχε πλημμελής προετοιμασία για το ενδεχόμενο κατοχής.
2) Η απαγόρευσις των κατοχικών αρχών μεταφοράς τροφίμων από το κοινό, κατά τους πρώτους μήνες της κατοχής.
3) Έλλειψη εισαγωγών
4) Η ανεπάρκεια των εγχώριων ειδών, τα οποία ούτε και πριν τον πόλεμο ήταν άφθονα για τη χώρα.
5) Η επίταξη ειδών δια ιδία χρήση από τα στρατεύματα κατοχής
6) Έλλειψη μεταφορικών μέσων
7) Η μείωση της παραγωγής λόγω της ελλείψεως λιπασμάτων, ζώων, γεωργικών εργαλείων.


Το πρόβλημα δεν θα ήταν τόσο έντονο αν επιτύγχανε η εισαγωγή τροφίμων από το εξωτερικό. Για να συμβεί όμως αυτό οι Γερμανοί θα έπρεπε να εγγυούντω για τη μη παρεμπόδιση των πλοίων και οι σύμμαχοι να έδιναν την άδεια.
Οι Γερμανοί από τον Ιούνιο του 41 είχαν εγγυηθεί γραπτώς εις την Κυβέρνηση σχετικώς. Οι σύμμαχοι όμως δεν έδωσαν την άδεια εγκαίρως, με το σκεπτικό να εξαναγκάσουν το λαό σε εξέγερση λόγω πείνας. Μόλις το Μάρτιο του 42 επετράπη τελικώς ο πλους σιτοφορτίων.
Κατά το πρώτο μήνα της διακυβέρνησης Λογοθετόπουλου (Δεκέμβριος 42), και για να καταπολεμηθούν οι αυξημένες τιμές και η μαύρη αγορά, οι τιμές και το εμπόριο αφέθησαν ελεύθερες. Οι τιμές έπεσαν και η αγορά γέμισε με τρόφιμα. Συντέλεσε στις πτώσεις των τιμών και η πτώση και σταθεροποίηση της λίρας στις 130-150 χιλιάδες δραχμές (από 200 χιλ δρχ).
Επιπλέον οι απευθείας εισαγωγές τροφίμων και άλλων ειδών από τις εταιρίες Clearing (διεθνικές), από τις χώρες του Άξονα, που είχαν συσταθεί για αυτό το σκοπό, βοήθησαν στον επαρκέστερο ανεφοδιασμό της αγοράς με τρόφιμα.
Τέλος οργανωθήκαν συχνότερες διανομές συσσιτίων από τον Ερυθρό Σταυρό.

Σαν συμπέρασμα ο Λογοθετόπουλος θεωρεί ότι επί Πρωθυπουργίας του βελτιώθηκε αισθητά το πρόβλημα του επισιτισμού του πληθυσμού.

Επισκέπτης
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης