Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση


Εγγραφείτε στο φόρουμ, είναι εύκολο και γρήγορο

Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση
Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

5 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  stavros Τρι Δεκ 10, 2013 7:27 am

Επειδή αυτή είναι η πρώτη μου ανάρτηση θα ήθελα, καταρχήν, να σας χαιρετίσω όλους και να εξηγήσω μερικά πράγματα. Παρακολουθούσα εδώ και καιρό το φόρουμ αυτό, παρότι δεν συμφωνώ με τις απόψεις και τις θέσεις πολλών, αν όχι όλων, από εδώ μέσα. Δεν είναι, όμως, ο σκοπός μου ούτε να σας προσβάλλω ούτε ν' αντιδικήσω με κανέναν. Εκείνο που εκτιμώ είναι ότι σε πολλές αναρτήσεις εδώ δίδονται χρήσιμα και δυσεύρετα στοιχεία, ακόμη και ολόκληρα ψηφιοποιημένα βιβλία. Έχω ιδιαίτερα στο μυαλό μου το μέλος ΤΑΥΓΕΤΗΣ που, όπως νομίζω του αρέσει να γράφει συχνά, μιλάει πάντα με στοιχεία, αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι και ζητώ συγγνώμη αν δεν τους αναφέρω ονομαστικά. Φυσικά, οι απόψεις έχουν την αξία τους, αλλά πριν φτάσουμε να σχηματίσουμε άποψη για ένα γεγονός ή να το ερμηνεύσουμε, εγώ πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες, και καλύτερες, πληροφορίες, και ως προς αυτό, τουλάχιστον, το φόρουμ σας είναι πολύ χρήσιμο. Εγώ θα σας παρακολουθώ πού και πού και θα επικεντρωθώ σε πράγματα που μπορεί να φαίνονται λεπτομέρειες αλλά για μένα είναι σημαντικά.

Έρχομαι, τώρα, στο θέμα της παρούσας ανάρτησης, που είναι το εξής: Στον γνωστό αριστερό ιστότοπο left.gr δημοσιεύτηκε σήμερα ένα σύντομο κομμάτι με τον παράδοξο (για τον ιστότοπο) τίτλο "Ένα έγκλημα του ΕΛΑΣ το Δεκέμβρη του '44".

Το κομμάτι αναφέρει, μεταξύ των άλλων: "Πληγές που δεν λένε να επουλωθούν στους τοίχους των προσφυγικών στην Καισαριανή. Πρόκειται για σφαίρες από τα Δεκεμβριανά που βρίσκονται ακόμη εκεί, μετά από 69 χρόνια. Έγιναν λάθη, έγιναν κι εγκλήματα, φυσικά. ... Είναι όμως κι ένα έγκλημα που ακόμη το πληρώνουμε. Σύμφωνα με αφηγήσεις ΕΛΑΣιτών από την Πελοπόννησο, κάποια μέρα των μαχών ένα τμήμα εφεδροελασιτών στην Καλλιθέα συνέλαβε μια ομάδα στρατιωτών με επικεφαλής ένα νεαρό υπολοχαγό. Η πάγια τακτική εκείνων των ημερών ήταν να προτείνουν στους στρατιώτες να πολεμήσουν στις τάξεις του ΕΛΑΣ κι εάν εκείνοι δεν θέλουν, να τους αφήνουν να φύγουν αφοπλισμένοι. Για τους αξιωματικούς η προοπτική ήταν σκοτεινότερη και συνοπτικότερη. Ο νεαρός υπολοχαγός έτρεμε σαν το ψάρι, οι ΕΛΑΣίτες τον λυπήθηκαν και τον έδιωξαν. Αυτό ακριβώς είναι το έγκλημά τους, καθώς εκείνος ο αξιωματικός ονομαζόταν Δημήτριος Ιωαννίδης. Ο γνωστός αργότερα ως βασανιστής της Μακρονήσου και μετά από 30 χρόνια ως «αόρατος δικτάτορας» και υπεύθυνος για το Κυπριακό. Αχ, ρε ανώνυμε καπετάνιο, μεγαλόψυχε και μακρόθυμε, αν ήξερες τότε το ανέκδοτο με τον Ινδιάνο που πυροβόλησε την τσαγιέρα γιατί πίστευε πως θα μεγαλώσει και θα γίνει τρένο να τον πατήσει. Αν το ήξερες...".

Προσωπικά, μπορώ να φανταστώ τι σχόλια θα κάνατε οι περισσότεροι γι' αυτό το κομμάτι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου, είναι πολύ πιο συγκεκριμένο: Έχετε ή μπορείτε να βρείτε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία γι' αυτό το (υποτιθέμενο) περιστατικό ή, γενικότερα, για το πού βρισκόταν και τι έκανε ο Δημήτριος Ιωαννίδης στα λεγόμενα Δεκεμβριανά; Βλέπω ότι η Βικιπαίδεια, στο λήμμα "Δημήτριος Ιωαννίδης", γράφει, μετά συγχωρήσεως, βλακείες, ότι δηλαδή αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός το 1943 (!), κάτι που φυσικά είναι αδύνατο γιατί στη διάρκεια της κατοχής δεν λειτουργούσε η Σχολή Ευελπίδων ούτε υπήρχε Ελληνικός στρατός στην Ελλάδα (υπήρχε μόνο ο Στρατός της Μέσης Ανατολής). Προφανώς ο Ιωαννίδης ήταν της τάξεως του 43, δηλαδή της τάξεως που θα αποφοιτούσε το 43, αν δεν είχε μεσολαβήσει ο πόλεμος και η κατοχή. Μπορείτε, όμως, να βρείτε συγκεκριμένα στοιχεία για το αν μπορεί να αληθεύει η ιστορία αυτή (που, φυσικά, δεν βασίζεται σε κάτι χειροπιαστό, αλλά μόνον σε υποτιθέμενες αφηγήσεις ανώνυμων ανταρτών από την Πελοπόννησο); Επιπλέον υποψίες δημιουργεί και η αναφορά σε υπολοχαγό. Αν ο Ιωαννίδης "αποφοίτησε" το 1943, πότε πρόλαβε και πήρε και προαγωγή ώστε να γίνει υπολοχαγός το 1944; Αυτά είναι λογικές σκέψεις, αλλά τα στοιχεία θα ήταν ακόμη καλύτερα και ευχαρίστως θα διαβάσω ό,τι έχετε.

stavros

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Ημερομηνία εγγραφής : 10/12/2013

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Τρι Δεκ 10, 2013 11:16 am

Ο Ιωαννίδης ως αντάρτης του Ζέρβα είχε φοιτήσει στη Σχολή αξκών του ΕΔΕΣ στο βουνό.
Μεταπολεμικά και λόγω της πολεμικής δρἀσεως αναγνωρίστηκαν οι βαθμοί τους και εισήλθαν στο Στρατό
Προηγουμένως (1940) είχε εισαχθεί στη Σχολή Ευελπίδων και μετείχε ως Εύελπις πρώτης Τάξεως στη Μάχη τη ς Κρήτης (Μάιος 1941).
Οι σοβιετομαλακίες κομμουνιστικής ηλιθιότητος για κρετίνους, βρίθουν ακόμα και ότι τον έπιασαν και με τα σώβρακα στο Συμμοριτοπόλεμο ...........!!!!!!!!!  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

http://fanthis.blogspot.gr/2013/08/blog-post_7721.html

ΔΑΙΔΑΛΟΣ
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  stavros Τρι Δεκ 10, 2013 12:19 pm

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και την παραπομπή. Φαίνεται ότι αυτή η ιστορία με τον Ιωαννίδη που, υποτίθεται, έπεσε στα χέρια ανταρτών κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές. Η εξήγηση που δίνεις, ότι ήταν πρωτοετής εύελπις το 1940, είναι πιο λογική από τις αρλούμπες που γράφει η Βικιπαίδεια. Αν ήταν πράγματι αντάρτης του Ζέρβα, τότε μάλλον δεν θα έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, ο Ζέρβας ήταν στην Ήπειρο, του επιτέθηκε ο ΕΛΑΣ μετά την απελευθέρωση, δεν μπόρεσε να κρατήσει και πέρασε στην Κέρκυρα για να γλιτώσει. Άρα, εκεί μπορεί να κατέληξε και ο Ιωαννίδης. Η άλλη ιστορία, που μας λέει το δημοσίευμα στο οποίο παραπέμπεις, για την Εθνοφυλακή Κισσάβου, θέλει επίσης ψάξιμο, ίσως σε παλιές εφημερίδες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

stavros

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Ημερομηνία εγγραφής : 10/12/2013

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  stavros Τρι Δεκ 10, 2013 12:40 pm

Α, να λοιπόν που βρήκα περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό αυτό στην Ανατολή (παλιά Σελίτσιανη) Κισσάβου: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, που υπάρχει ψηφιοποιημένη στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, φύλλο της 14ης Ιανουαρίου 1947, στην σελίδα 4, κάτω αριστερά, σε ένα κομμάτι με τίτλο "Φονικαί μάχαι συνάπτονται εις χωρία της Μακεδονίας" δημοσιεύεται η εξής είδηση: "ΛΑΡΙΣΑ, 13 (Του ανταποκριτού μας)- Σήμερον το απόγευμα επανήλθεν εις την πόλιν μας ο ανθυπολοχαγός Δημ. Ιωαννίδης, ο οποίος είχε συλληφθή προ ημερών υπό των συμμοριτών εις το χωρίον Ανατολή του Κισσάβου. Ούτος εδραπέτευσε καθ' ήν ώραν μετεφέρετο προς εκτέλεσιν και εκρύβη εντός των υδάτων της λίμνης Κάρλας. Εις την λίμνην υπεχρεώθη να παραμείνη ολόκληρον την νύκτα, ενώ γύρω του εις την όχθην έφιπποι συμμορίται ηρεύνων δια την ανακάλυψίν του". Εκτός από όλα τα άλλα, μαθαίνουμε ότι ο Ιωαννίδης ήταν ακόμη ανθυπολοχαγός το 1947, άρα δεν μπορεί να ήταν, βέβαια, υπολοχαγός το 1944!

stavros

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Ημερομηνία εγγραφής : 10/12/2013

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  ΤΑΥΓΕΤΗΣ Τετ Δεκ 11, 2013 1:15 am

Έγιναν λάθη, έγιναν κι εγκλήματα, φυσικά. ... Είναι όμως κι ένα έγκλημα που ακόμη το πληρώνουμε. Σύμφωνα με αφηγήσεις ΕΛΑΣιτών από την Πελοπόννησο, κάποια μέρα των μαχών ένα τμήμα εφεδροελασιτών στην Καλλιθέα συνέλαβε μια ομάδα στρατιωτών με επικεφαλής ένα νεαρό υπολοχαγό. Η πάγια τακτική εκείνων των ημερών ήταν να προτείνουν στους στρατιώτες να πολεμήσουν στις τάξεις του ΕΛΑΣ κι εάν εκείνοι δεν θέλουν, να τους αφήνουν να φύγουν αφοπλισμένοι. Για τους αξιωματικούς η προοπτική ήταν σκοτεινότερη και συνοπτικότερη. Ο νεαρός υπολοχαγός έτρεμε σαν το ψάρι, οι ΕΛΑΣίτες τον λυπήθηκαν και τον έδιωξαν. Αυτό ακριβώς είναι το έγκλημά τους, καθώς εκείνος ο αξιωματικός ονομαζόταν Δημήτριος Ιωαννίδης. Ο γνωστός αργότερα ως βασανιστής της Μακρονήσου και μετά από 30 χρόνια ως «αόρατος δικτάτορας» και υπεύθυνος για το Κυπριακό. Αχ, ρε ανώνυμε καπετάνιο, μεγαλόψυχε και μακρόθυμε, αν ήξερες τότε το ανέκδοτο με τον Ινδιάνο που πυροβόλησε την τσαγιέρα γιατί πίστευε πως θα μεγαλώσει και θα γίνει τρένο να τον πατήσει. Αν το ήξερες...".

Στην καλλιθεα τοτε ευρισκετο το υπο συγκροτησιν 141 ταγμα εθνοφυλακης και το 1ον Συνταγμα της Ι ταξιαρχιας του ΕΛΑΣ.Αυτοι οι εγκληματιες του ΕΛΑΣ το μονο που εκαναν ηταν να επιτιθενται σε απομονωμενα τμηματα αστυνομικων να τους συλλαμβανουν αιχμαλωτους και να τους σφαζουν.ΜΙΑ μαχη εδωσαν με το 141 ταγμα Εθνοφυλακης  εχασαν αρκετους συμμοριτες αλλα και απο την πλευρα του Ελληνικου στρατου υπηρξαν ενας νεκρος οπλιτης και ενας αξιωματικος.Μετα απο αυτο το 141 ταγμα απεσυρθη στα παλαια ανακτορα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.ΜΗΝ σπαταλας χρονο να διαβαζεις τα απομνημονευματα του καθε αλ@@@@@ηριου καπετανιου του ΕΛΑΣ που βαφτιζει τα εγκληματα ...εθνικη αντισταση .Εχω σταματησει εδω και χρονια να τα διαβαζω ΔΙΟΤΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΛΕΝΕ την αληθεια.Που τα βρηκα αυτα που λεω;; μα στο επισημωτερο βιβλιο που εβγαζε η ΔΙΣ ΓΕΣ για την περιπτωση που βασιζεται σε εγγραφα.Εκτος αυτου υπαρχουν και πολλα αλλα που θα βρεις στο διαδυκτυο

ΤΑΥΓΕΤΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 3338
Ημερομηνία εγγραφής : 25/01/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  ΤΑΥΓΕΤΗΣ Τετ Δεκ 11, 2013 1:17 am

stavros έγραψε:Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και την παραπομπή. Φαίνεται ότι αυτή η ιστορία με τον Ιωαννίδη που, υποτίθεται, έπεσε στα χέρια ανταρτών κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές. Η εξήγηση που δίνεις, ότι ήταν πρωτοετής εύελπις το 1940, είναι πιο λογική από τις αρλούμπες που γράφει η Βικιπαίδεια. Αν ήταν πράγματι αντάρτης του Ζέρβα, τότε μάλλον δεν θα έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, ο Ζέρβας ήταν στην Ήπειρο, του επιτέθηκε ο ΕΛΑΣ μετά την απελευθέρωση, δεν μπόρεσε να κρατήσει και πέρασε στην Κέρκυρα για να γλιτώσει. Άρα, εκεί μπορεί να κατέληξε και ο Ιωαννίδης. Η άλλη ιστορία, που μας λέει το δημοσίευμα στο οποίο παραπέμπεις, για την Εθνοφυλακή Κισσάβου, θέλει επίσης ψάξιμο, ίσως σε παλιές εφημερίδες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.




προσφατα διαβασα την βιογραφια του Ιωαννιδη που ηδη κυκλοφορει στα περιπτερα.ΔΕΝ θυμαμαι να λεει κατι τετοιο.

ΤΑΥΓΕΤΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 3338
Ημερομηνία εγγραφής : 25/01/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  ΤΑΥΓΕΤΗΣ Τετ Δεκ 11, 2013 1:18 am

stavros έγραψε:Α, να λοιπόν που βρήκα περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό αυτό στην Ανατολή (παλιά Σελίτσιανη) Κισσάβου: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, που υπάρχει ψηφιοποιημένη στον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, φύλλο της 14ης Ιανουαρίου 1947, στην σελίδα 4, κάτω αριστερά, σε ένα κομμάτι με τίτλο "Φονικαί μάχαι συνάπτονται εις χωρία της Μακεδονίας" δημοσιεύεται η εξής είδηση: "ΛΑΡΙΣΑ, 13 (Του ανταποκριτού μας)- Σήμερον το απόγευμα επανήλθεν εις την πόλιν μας ο ανθυπολοχαγός Δημ. Ιωαννίδης, ο οποίος είχε συλληφθή προ ημερών υπό των συμμοριτών εις το χωρίον Ανατολή του Κισσάβου. Ούτος εδραπέτευσε καθ' ήν ώραν μετεφέρετο προς εκτέλεσιν και εκρύβη εντός των υδάτων της λίμνης Κάρλας. Εις την λίμνην υπεχρεώθη να παραμείνη ολόκληρον την νύκτα, ενώ γύρω του εις την όχθην έφιπποι συμμορίται ηρεύνων δια την ανακάλυψίν του". Εκτός από όλα τα άλλα, μαθαίνουμε ότι ο Ιωαννίδης ήταν ακόμη ανθυπολοχαγός το 1947, άρα δεν μπορεί να ήταν, βέβαια, υπολοχαγός το 1944!


Πραγματι αυτο τιο λεει η βιογραφια μου .Νομιζω εμεινε με κρυο καποιες ωρες σε μια λιμνη

ΤΑΥΓΕΤΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 3338
Ημερομηνία εγγραφής : 25/01/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  stavros Τετ Δεκ 11, 2013 3:48 am

Ευχαριστώ πολύ τον κ. Ταυγέτη για τα σχόλιά του παραπάνω. Με παρακίνησε να ψάξω κι εγώ τα βιβλία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ) για τα έτη 1944 και εφεξής. Το βιβλίο για τα έτη 1944 – 1945 έχει τον τίτλο «Η Απελευθέρωσις της Ελλάδος και τα μετά ταύτην γεγονότα», ενώ τα υπόλοιπα έχουν τίτλο «Ο Ελληνικός Στρατός κατά τον Αντισυμμοριακόν Αγώνα», με αναφορά σε συγκεκριμένο έτος. Τα βιβλία αυτά είναι διαθέσιμα σε ψηφιοποιημένη μορφή στην διεύθυνση http://greg61.gr/blog/ όπου ο χρήστης με το ψευδώνυμο greg61 έχει κάνει πραγματικά μια πολύ χρήσιμη δουλειά. Στα βιβλία αυτά αναφέρομαι παρακάτω με το αρχικό ΑΣ και το αντίστοιχο έτος.

Το ψάξιμο που έκανα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το περιστατικό με τον «υπολοχαγό» Ιωαννίδη που συνελήφθη, τάχα, στα Δεκεμβριανά στην Καλλιθέα αλλά τον λυπηθήκανε και τον αφήσανε ελεύθερο, δεν μπορεί να είναι αληθινό. Σωστά λέει ο Ταυγέτης ότι στην Καλλιθέα, από πλευράς στρατού, βρισκόταν, τότε, το 141 Τάγμα Εθνοφυλακής, το οποίο όταν δέχθηκε επίθεση από τον ΕΛΑΣ αποχώρησε συγκροτημένο, με τις απώλειες που αναφέρει, και κατέφυγε στα Παλαιά Ανάκτορα (δηλαδή στη Βουλή) όπου ανασυγκροτήθηκε στις 9/12/1944 με την ένταξη σ’ αυτό κυρίως χωροφυλάκων που είχαν καταφύγει εκεί. Βλ. ΑΣ 1944-45, σελ. 120, 146. Είναι, όμως, μάλλον απίθανο να υπηρετούσε ο Ιωαννίδης, και μάλιστα ως υπολοχαγός, σ’ αυτή τη μονάδα στην Καλλιθέα. Κι αυτό γιατί ο Ιωαννίδης, όπως είδαμε, ήταν εύελπις της τάξεως 1943, δηλαδή ήταν πρωτοετής το έτος 1940 και θα αποφοιτούσε κανονικά, αν δεν γινόταν ο πόλεμος, το 1943. Τι έγιναν αυτοί οι ευέλπιδες μας το λέει η ιστοσελίδα της Σχολής Ευελπίδων: http://www.sse.gr/page_gr.php?id=4&page=6 Συνοπτικά, κατέφυγαν στην Κρήτη για να πολεμήσουν τους Γερμανούς ως ανθυπασπιστές, δεν κατάφεραν όμως να πολεμήσουν ούτε να φύγουν στη Μέση Ανατολή και έτσι η Σχολή διαλύθηκε, περίπου 100 τους πιάσαν αιχμαλώτους οι Γερμανοί, καμιά 15αριά κατάφεραν να φύγουν στη Μέση Ανατολή και οι υπόλοιποι κρύφτηκαν και στη συνέχεια επέστρεψαν στο σπίτι τους. Με την απελευθέρωση, η Σχολή Ευελπίδων ξανάρχισε να λειτουργεί με τους ευέλπιδες αυτούς και τους δευτεροετείς του 1940, αλλά στα Δεκεμβριανά δέχεται επίθεση από τον ΕΛΑΣ. Την υπερασπίζονται οι μαθητές με τους αξιωματικούς τους, συγκροτημένοι σε τάγμα και με την υποστήριξη και βρετανικών μονάδων (ΑΣ 1944 – 45, σελ. 148  - 149), αλλά τελικώς αποφασίζεται η εκκένωσή της, εν μέρει και για να μην κινδυνεύσουν τα τεθωρακισμένα των Άγγλων, τα οποία ήταν λίγα και απολύτως αναγκαία. Η εκκένωση γίνεται την 11η Δεκεμβρίου 1944 (σαν σήμερα! Βλ. ΑΣ 1944 – 45, σελ. 151  - 152) και οι Ευέλπιδες φτάνουν συγκροτημένοι στα Παλιά Ανάκτορα όπου οι μισοί περίπου διατίθενται για την ενίσχυση των Βρετανικών τμημάτων, κι οι άλλοι μισοί διατίθενται στα υπό συγκρότηση νέα Τάγματα της Εθνοφυλακής. Πολύ πιθανότερο, είναι, επομένως, ανάμεσα σ’ αυτούς τους Ευέλπιδες να ήταν και οι Ιωαννίδης, που φυσικά όχι υπολοχαγός αλλά ούτε καν ανθυπολοχαγός δεν ήταν τότε.

Άρα, εντελώς φανταστική η ιστορία με την δήθεν σύλληψή του στην Καλλιθέα, που ανέφερα στο πρώτο ποστ μου και που, ξέχασα να το γράψω, την έχει γράψει κάποιος κ. Πρόδρομος Σεϊτανίδης. Να διευκρινίσω όμως, με αφορή αυτά που λέει ο Ταυγέτης για τα απομνημονεύματα, ότι ούτε καν απομνημονεύματα του ενός ή του άλλου καπετάνιου δεν επικαλείται για να την στηρίξει το δημοσίευμα του κ. Σεϊτανίδη, αλλά αναφέρεται αόριστα σε δήθεν διηγήσεις ανώνυμων ανταρτών από την Πελοπόννησο. Σε ό,τι αφορά την συμβουλή του Ταυγέτη για τα απομνημονεύματα, εγώ βρίσκω ότι είναι χρήσιμα, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται, αλλά φυσικά δεν έχουν την ίδια αξία με πηγές που είναι σύγχρονες με τα γεγονότα, όπως τι έγραφαν τότε οι εφημερίδες, αν έβγαιναν, στρατιωτικές διαταγές κλπ. Πάντως και τα βιβλία της ΔΙΣ έχουν παραπομπές σε απομνημονεύματα, ακόμη και αριστερών καπεταναίων, όσα είχαν βγει τότε, κάτι που δείχνει, κατά τη γνώμη μου, ότι τα βιβλια αυτά είναι σοβαρή δουλειά.

Έρχομαι τώρα και στην άλλη ιστορία, που βρήκε ο ΔΙΑΥΛΟΣ, και αφορά σύλληψη του Ιωαννίδη από τους αντάρτες στο χωριό Ανατολή (ή Σελίτσιανη, η παλιά ονομασία) της περιοχής Αγυιάς στον Κίσσαβο (Όσσα), Ν. Λάρισας. Όπως είδαμε και παραπάνω, αυτό το περιστατικό έχει κάποια δόση αλήθειας, αφού πράγματι προκύπτει και από τις τότε εφημερίδες. Εγώ πιστεύω ότι μάλλον αυτή τη διήγηση είχε στο μυαλό του ο κ. Σεϊτανίδης όταν έγραφε το κομμάτι για το left.gr αλλά μπέρδεψε εντελώς τόπο, χρονολογία κλπ. Ούτε, όμως, η διήγηση στην οποία παραπέμπει ο σύνδεσμος που έδωσε ο ΔΙΑΥΛΟΣ φαίνεται πολύ ακριβής. Καταρχήν, νομίζω ότι εντόπισα την πρώτη πηγή αυτής της διήγησης, η οποία, όπως γίνεται συχνά στο Διαδίκτυο, αναπαράγεται σε πολλά διαφορετικά μπλογκ. Νομίζω ότι είναι το ποστ στο αριστερό μπλογκ «Κόκκινος Φάκελος» http://kokkinosfakelos.blogspot.com/2013/08/blog-post_25.html με ημερομηνία 25/8/2013. Αν δείτε τα σχόλια θα δείτε ότι ζητήθηκαν από έναν σχολιαστή πηγές και δίνονται δύο, δηλαδή: 1) Περιμένοντας την Ειρήνη της Μαρίας Καραγιώργη 2) Λάζαρος Αρσενίου Γένεση του Εμφυλίου και συνέπειες αυτού εκδ. ΕΛΑ 2001, χωρίς όμως παραπομπές σε συγκεκριμένες σελίδες.

Πέρα από το γεγονός ότι αδιαμφισβήτητα ένας ανθυπολοχαγός Δημ. Ιωαννίδης (κατά πάσα πιθανότητα είναι ο γνωστός της εποχής 1967-1974 εκτός αν υπάρχει τόσο ταιριαστή συνωνυμία) συμμετείχε σε μία μονάδα του στρατού που δέχθηκε επίθεση από αντάρτες στην Ανατολή Αγυιάς το 1947 και εξαφανίστηκε για να εμφανιστεί μετά λέγοντας την ιστορία που ανέφερα παραπάνω (και που, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία που να λένε το αντίθετο, δεν μπορούμε παρά να την πιστέψουμε), η ανάρτηση αυτή δεν φαίνεται να είναι και πολύ ακριβής. Καταρχήν, αυτό το περιστατικό με τους 9 πολίτες που, υποτίθεται, τους συνέλαβε δύναμη με επικεφαλής τον Ιωαννίδη και μετά τους εκτέλεσε εν ψυχρώ έξω από το χωριό, δεν επιβεβαιώνεται πουθενά στα στοιχεία που κοίταξα, ούτε καν στο Ριζοσπάστη της περιόδου 1946-1947, ο οποίος τότε έβγαινε ακόμη (απαγορεύθηκε τέλη του 1947), υπάρχει ψηφιοποιημένος στην εθνική βιβλιοθήκη και, ασφαλώς, αν είχε γίνει τέτοιο περιστατικό ή, τέλος πάντων, υπήρχαν τέτοιες φήμες, έστω και αναληθείς, δεν θα είχε κανέναν λόγο να τις κρύψει, το αντίθετο μάλιστα! Εκείνα που συνέβησαν στην Ανατολή, εξακριβωμένα με πηγές της εποχής, φαίνεται να είναι ότι: Στις 25/4/1946 μεταβατικό απόσπασμα της Χωροφυλακής (καμία σχέση με Ιωαννίδη) πηγαίνει στην Ανατολή, συλλαμβάνει 6 φυγόδικους, προφανώς αριστερούς, αλλά κάτοικοι του χωριού επιτίθενται στο απόσπασμα και απελευθερώνουν τους συλληφθέντες. Την επομένη, 26/4 πηγαίνει στο χωριό ο Υποδιοικητής Χωροφυλακής Αγυιάς με 25 Χωροφύλακες (και όχι, βέβαια, ο Ιωαννίδης) και ξαναπιάνει 6 «σημαίνοντες κομμουνιστάς» (προφανώς τους ίδιους) αλλά έξω από το χωριό, ενώ έφευγε, δέχεται επίθεση κατοίκων με τις γυναίκες μπροστά, ακολουθεί μάχη και αποχωρεί τραυματισμένος, αφήνοντας πίσω του τους συλληφθέντες, 3 νεκρούς χωροφύλακες και 4 νεκρούς κομμουνιστές, ενώ τραυματίες υπάρχουν και από τις δύο πλευρές (ΑΣ 1946, σελ. 48).

Το περιστατικό με τον Ιωαννίδη γίνεται τις πρώτες μέρες του 1947. Στο χωριό Ανατολή υπάρχει, πλέον, φρουρά από διμοιρία του 502 Τάγματος Πεζικού, προφανώς με διμοιρίτη τον Ιωαννίδη, και διμοιρία Χωροφυλακής.  4/1/1947, δέχονται επίθεση από «πολυμελή συμμορία» με αποτέλεσμα νεκρούς 1 οπλίτη και 1 χωροφύλακα και αιχμαλώτους το διμοιρίτη, 4 οπλίτες και 5 χωροφύλακες (ΑΣ 1947, σελ. 18). Απώλειες υπάρχουν και από την άλλη πλευρά. Προφανώς ο διμοιρίτης που αιχμαλωτίσθηκε ήταν ο Ιωαννίδης, που αργότερα δραπετεύει και φτάνει στη Λάρισα με τον περιπετειώδη τρόπο που είδαμε παραπάνω. Η αναφορά σε «υπολοχαγό Ιωαννίδη» εξηγείται αν δει κανείς τις εφημερίδες της εποχής, που αρχικά κάνουν αναφορά σε υπολοχαγό που αιχμαλωτίσθηκε, χωρίς να δίνουν όνομα (αντί άλλων βλ. τον ίδιο το Ριζοσπάστη, φύλλο 8/1/1947). Όταν όμως εμφανίζεται ο Ιωαννίδης, ο βαθμός του, που γράφεται, είναι ανθυπολοχαγός, κάτι που φαίνεται λογικότερο. Όποιος έγραψε το δημοσίευμα στον «Κόκκινο Φάκελο» ή, ενδεχομένως, οι πηγές που αντιγράφει, προφανώς δεν πρόσεξαν αυτή τη λεπτομέρεια. Να σημειώσω επίσης ότι καμία αναφορά σε ανταλλαγή αιχμαλώτων ή ισχυρισμό ότι ο Ιωαννίδης δεν δραπέτευσε αλλά αφέθηκε σκόπιμα ελεύθερος δεν βρήκα στις εφημερίδες της εποχής που υπάρχουν ψηφιοποιημένες, ούτε καν στον ίδιο το Ριζοσπάστη.

Κατόπιν αυτού, αναρωτιέμαι τι (μπορεί) να λένε οι δύο πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα στον Κόκκινο Φάκελο. Δυστυχώς τα βιβλία δεν υπάρχουν ψηφιοποιημένα στο διαδίκτυο  και μάλλον δεν είναι του γούστου των μελών αυτού του φόρουμ, αλλά αν κάποιος μπορεί να το κοιτάξει και να γράψει τι βρήκε θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Να τελειώσω ρωτώντας τον Ταυγέτη ποια ακριβώς είναι αυτή η βιογραφία του Ιωαννίδη στην οποία αναφέρεται και που, όπως λέει, πουλιέται στα περίπτερα. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν έχει παρουσιαστεί εδώ, θα με ενδιέφερε να την διαβάσω αλλά ζω εκτός Ελλάδος και δύσκολα θα τη βρω.

stavros

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Ημερομηνία εγγραφής : 10/12/2013

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  ΤΑΥΓΕΤΗΣ Τετ Δεκ 11, 2013 5:28 am

Να τελειώσω ρωτώντας τον Ταυγέτη ποια ακριβώς είναι αυτή η βιογραφία του Ιωαννίδη στην οποία αναφέρεται και που, όπως λέει, πουλιέται στα περίπτερα. Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη αν έχει παρουσιαστεί εδώ, θα με ενδιέφερε να την διαβάσω αλλά ζω εκτός Ελλάδος και δύσκολα θα τη βρω.
http://www.apolloneiofos.gr/

τα περιπτερα που πουλανε βιβλια στην ομονοια πχ αυτο που ειναι πανεπιστημιου και πατησιων τα εχουν πτρωτη μουρη Νομιζω κανουν 10 και 12 ευρω ο καθε τομος

Σε αυτη την ιστοσελιδα http://greg61.gr/blog/%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CF%83-%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B5/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84/

εχει πολλα και ενδιαφεροντα βιβλια οπως και εδω

http://www.scribd.com/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82

και μια συμβουλη

ΜΗΝ χανεις τον χρονο σου στο διαβασμα αριστερων βιβλιων.ΛΕΝΕ ψεμματα
Καλυτερα να τον διαθεσεις να διαβαζεις αλλαλ βιβλια που εχουν να σου προσφερουν στην γνωση σου περισσοτερα

ΤΑΥΓΕΤΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 3338
Ημερομηνία εγγραφής : 25/01/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  Drag King Παρ Δεκ 13, 2013 2:02 am

stavros έγραψε:Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και την παραπομπή. Φαίνεται ότι αυτή η ιστορία με τον Ιωαννίδη που, υποτίθεται, έπεσε στα χέρια ανταρτών κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές. Η εξήγηση που δίνεις, ότι ήταν πρωτοετής εύελπις το 1940, είναι πιο λογική από τις αρλούμπες που γράφει η Βικιπαίδεια. Αν ήταν πράγματι αντάρτης του Ζέρβα, τότε μάλλον δεν θα έλαβε μέρος στα Δεκεμβριανά, ο Ζέρβας ήταν στην Ήπειρο, του επιτέθηκε ο ΕΛΑΣ μετά την απελευθέρωση, δεν μπόρεσε να κρατήσει και πέρασε στην Κέρκυρα για να γλιτώσει. Άρα, εκεί μπορεί να κατέληξε και ο Ιωαννίδης. Η άλλη ιστορία, που μας λέει το δημοσίευμα στο οποίο παραπέμπεις, για την Εθνοφυλακή Κισσάβου, θέλει επίσης ψάξιμο, ίσως σε παλιές εφημερίδες που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Όταν λες του επιτέθηκε ο ΕΛΑΣ μετά την απελευθέρωση τι εννοείς?


Όσο για τους βαθμούς οι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στον Ζέρβα έπαιρναν τους βαθμούς όπως στον κανονικό στρατό και ΟΧΙ με το κιλό.
Drag King
Drag King

Αριθμός μηνυμάτων : 77
Ημερομηνία εγγραφής : 26/11/2012

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  stavros Παρ Δεκ 13, 2013 2:28 am

Να πω ένα ευχαριστώ στον Ταϋγέτη, που παρέλειψα, για τις πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο για τον Ιωαννίδη που ανέφερε, καθώς και τις διευθύνσεις για τα σκαναρισμένα βιβλία. Τον greg61 τον ξέρω, τον ανέφερα κι εγώ, έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, τα άλλα όμως δεν τα ήξερα. Κατέβασα τα Απομνημονεύματα και το Αρχείο του Πάγκαλου και τα χάζευα, χρήσιμα και ενδιαφέροντα είναι.

@Drag King Εννοώ αυτό που γράφει, λ.χ. η Βικιπαίδεια στο λήμμα ΕΔΕΣ: Κατά τα Δεκεμβριανά, στην αρχή του Εμφυλίου, ο ΕΔΕΣ τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης Παπανδρέου και των Άγγλων και ενάντια στον ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Δεχόμενος ισχυρή επίθεση από τον ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να εκκενώσει την Ήπειρο και να περάσει στην Κέρκυρα.

Ή αυτό που βρήκα στο σάιτ της Ελευθεροτυπίας (συντάκτης Φοίβος Οικονομίδης):

Το πρωί στις 21 Δεκέμβρη άρχισε η επίθεση του ΕΛΑΣ κατά του Ζέρβα στην Ηπειρο. Ο ΕΛΑΣ διέσπασε τις γραμμές των αντιπάλων του. «Μόνο στις νότιες υπώρειες του Μιτσικέλι ένα τάγμα του 28 συντάγματος Πεζικού αιφνιδιάστηκε από τμήμα του ΕΔΕΣ που είχε περάσει κρυφά με βάρκα τη Λίμνη», αλλά δεν άργησε να ανασυνταχθεί.

Ο Ζέρβας έκανε μια αντεπίθεση βορειοδυτικά των Ιωαννίνων «υποστηριζόμενη από ισχυρά μέσα πυρός και πυροβολικό», αλλά δεν κατάφερε πολλά πράγματα.

Ο ΕΛΑΣ φαινόταν να έχει μια υπεροχή αριθμητικά αλλά και σε ηθικό, καθώς σε Αθήνα και Πειραιά αντιμετώπιζε μια μεγάλη δύναμη της εποχής.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Σαράφη, η παρατακτή δύναμη του ΕΛΑΣ στην Ηπειρο ήταν δύναμης 11.500 ανδρών και συσσιτούντων 14.000 έναντι 9.000 παρατακτών και 12.000 συσσιτούντων του ΕΔΕΣ. Το σύνολο των απωλειών του ΕΛΑΣ κατά τις μάχες στην Ηπειρο εναντίον του ΕΔΕΣ «ήταν 680 νεκροί και τραυματίες, εκ των οποίων οι μεγαλύτερες τις δύο πρώτες μέρες».

Αλλά η επίθεση του ΕΛΑΣ ήταν καταιγιστική: την πρώτη μέρα κατέλαβε την Αρτα και στις 23 Δεκεμβρίου τα Γιάννινα. Οι δύο σοβαρές μάχες έγιναν η μία στην Αρτα και η άλλη βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Στη συνέχεια τα τμήματα του ΕΔΕΣ «σχεδόν διαλύθηκαν» και «μόνον ορισμένα τμήματα από διαλεγμένους αξιωματικούς και αντάρτες» υποχώρησαν προς Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Τελικά έφυγαν προς τα Επτάνησα, καταλήγοντας στην Κέρκυρα.

Γνωστά πράγματα είναι αυτά, οι λεπτομέρειες δεν ξέρω αν είναι εντάξει αλλά ότι ο ΕΛΑΣ χτύπησε τον ΕΔΕΣ στην Ήπειρο τέλη του 1944 και τον ανάγκασε να περάσει στην Κέρκυρα είναι γνωστό.

"Στρατηγός Σαράφης" είναι, βέβαια, ο γνωστός, νομίζω "στρατηγό" τον έκανε ο ΕΛΑΣ, στο στρατό δεν είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό.

Πώς πέρνανε βαθμούς οι αξιωματικοί στον ΕΔΕΣ δεν ξέρω, πάντως ο Ιωαννίδης δεν φαίνεται να πήρε και κανέναν, ακόμη ανθυπολοχαγός ήταν το 1947 όταν είχε αυτή την περιπέτεια, όπως γράφω παραπάνω.

stavros

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Ημερομηνία εγγραφής : 10/12/2013

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Παρ Δεκ 13, 2013 2:27 pm

stavros έγραψε:...........
Σύμφωνα με τον στρατηγό Σαράφη, η παρατακτή δύναμη του ΕΛΑΣ στην Ηπειρο ήταν δύναμης 11.500 ανδρών και συσσιτούντων 14.000 .............
πίτσες  μπλέ .......... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy   Arrow    https://istoria.forumgreek.com/t125-topic
ΔΑΙΔΑΛΟΣ
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  stavros Τετ Δεκ 18, 2013 8:27 am

@ΔΑΙΔΑΛΟΣ. Ξέχασες, φαίνεται, ότι κάτι είχες γράψει κι εσύ γι' αυτό το περιστατικό με τον Ιωαννίδη πριν 3 χρόνια. Αλλά τώρα πια δεν φαίνεται τίποτα, τουλάχιστον σε μένα...

stavros

Αριθμός μηνυμάτων : 31
Ημερομηνία εγγραφής : 10/12/2013

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944 Empty Απ: Δημήτριος Ιωαννίδης - Δεκεμβριανά 1944

Δημοσίευση  pavlos1988 Τετ Δεκ 18, 2013 2:31 pm

stavros έγραψε:Οι δύο σοβαρές μάχες έγιναν η μία στην Αρτα και η άλλη βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.

Η πιο σκληρή μάχη μάλλον έγινε στην Άρτα.Εκεί και οι δύο πλευρές είχαν μεγάλες απώλειες. Στο μέτωπο των Ιωαννίνων δεν έγιναν πάρα πολλά γιατί δύο σημαντικά τμήματα του ΕΔΕΣ, του Ζώτου και των Κολιοδημητραίων, διαλύθηκαν: το πρώτο υποχώρησε μετά από σύντομη μάχη ( ο Αλέκος Παπαδόπουλος στα Απομνημονεύματα του ασκεί δριμεία κριτική στον Ζώτο ) ενώ το δεύτερο αυτοδιαλύθηκε επειδή οι Κολιοδημητραίοι είχαν κάνει συμφωνία με τον ΕΛΑΣ, άσχετα βέβαια που ένα μήνα αργότερα οι ΕΛΑΣίτες έσφαξαν καμιά 30αριά μέλη της φάρας τους και δεκάδες ακόμη χωρικούς της Λάκκας Σουλίου.

Πάντως, πρέπει να έγιναν σκληρές μάχες μεταξύ της οπισθοφυλακής του ΕΔΕΣ, δλδ του τμήματος Ξηροβουνίου και του Γαλάνη ( ; ), και του ΕΛΑΣ κατά την υποχώρηση προς την Πρέβεζα.

pavlos1988

Αριθμός μηνυμάτων : 109
Ημερομηνία εγγραφής : 03/05/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης