Το Κ.Κ.Ε. και οι χρυσές λίρες της Κατοχής
2 απαντήσεις
Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση :: ΠΕΡΙΟΔΟΙ - ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ :: Περίοδος Α' : 1940-1945
Σελίδα 1 από 1
Το Κ.Κ.Ε. και οι χρυσές λίρες της Κατοχής
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ τα αρχεία του ΚΚΕ στον Περισσό αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Η ηγεσία του Κόμματος αρνείται ακόμα και σε επιστήμονες ιστορικούς ερευνητές να επιτρέψει οποιαδήποτε πρόσβαση σ' αυτά.
Είναι λογικό να υποθέσει, ένας κοινός παρατηρητής, ότι αν τα έργα του Κόμματος είχαν πράγματι πατριωτικούς και κοινωνικούς στόχους τότε γιατί αυτά τα Αρχεία δεν ανοίγουν διάπλατα για να διαψευσθούν και εκείνοι που δήθεν συκοφαντούν το Κόμμα.Βάσει των πιο πάνω δυσχερειών είναι φυσικό κάποιοι που ανα-ζητούμε την αλήθεια για όσα διέπραξε το Κόμμα να καταφεύγουν σε πληροφορίες που πάντα δεν είναι ολοκληρωμένες.
Καταθέσεις σε Ελβετικές Τράπεζες!!
Φαίνεται απίστευτο αλλά μας το αποκαλύπτει το «Βήμα» της 20 Ιανουαρίου 1980 και το επιβεβαιώνει η «Αυγή» της 11 Απριλίου 1980.
Η είδηση έχει ως εξής:
«Το ΚΚΕ σκέφτεται να ζητήσει την άδεια για εισαγωγή από την Ελβετία ενός ποσού που έχει από χρόνια συγκεντρωθεί από τις εισφορές των μελών του πολιτικών προσφύγων και βρίσκεται κατατεθειμένο σε ελβετική τράπεζα».Η άδεια εισαγωγής βέβαια θα απευθυνόταν στον Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα, που προφανώς θα προέβαινε σε κάποια συνεννόηση με την τότε καπιταλιστική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Ράλλη.
Και ενώ μια κατάθεση Έλληνος υπηκόου σε ελβετική τράπεζα εθεωρείτο προϊόν αθέμιτων και παράνομων οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι σύντροφοι του Περισσού αναγκάζονταν να αποκαλύψουν την παρανομία τους και να ζητούν από τους πολιτικούς αντιπάλους τους να την νομιμοποιήσουν.
Πόσα άραγε ήσαν τα χρήματα αυτών των καταθέσεων και ποια ήταν η προέλευση τους; Είναι από τα άκρως απόρρητα του Κόμματος που ποτέ δεν θα γίνουν γνωστά. Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.
Μια πηγή αυτών των χρημάτων πρέπει να ήταν τα υπόλοιπα των χιλιάδων λιρών που οι Βρετανοί είχαν προσφέρει στον ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα επίσημα Βρετανικά Αρχεία αποδεικνύεται ότι η ποσότητα των λιρών που διέθεταν οι Βρετανοί για τις Αντιστασιακές Οργανώσεις είχαν σχέση με τον αριθμό των ανδρών που δήλωνε ότι διαθέτει κάθε οργάνωση.
Έτσι ο ΕΛΑΣ έλαβε τριπλάσιο αριθμό λιρών από εκείνο που δόθηκε στον ΕΔΕΣ.
Ο Σύνδεσμος της Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις κ. Θέμης Μαρίνος σε παλαιό κείμενο του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» απεκάλυψε τα ποσά και λεπτομέρειες του τρόπου που εχορηγούντο.
Είναι γνωστό ακόμα ότι ο Ζέρβας, το 1945 παρέδωσε στην τότε Κυβέρνηση αναλυτικό Απολογισμό των χρυσών λιρών που είχε λάβει ως ΕΔΕΣ κατά την Κατοχή.
Αντίθετα ο ΕΛΑΣ ποτέ δεν απέδωσε λογαριασμό και μάλιστα ενώ υπήρχε η Βρετανική βοήθεια προς τους αντάρτες ο Άρης Βελουχιώτης είχε θεσπίσει τη «φορολογία της δεκάτης» στα αγροτικά προϊόντα που τα αποσπούσε βίαια από τους χωρικούς ενώ προέβαινε σε εκτεταμένες κατασχέσεις στην ύπαιθρο.
Ασφαλώς μέρος αυτών των λιρών μεταπολεμικά μεταφέρθηκε, με μεθόδους που γνωρίζει μόνο το ΚΚΕ και κατατέθηκε σε Ελβετικές τράπεζες!
Μια άλλη πηγή εσόδων
Αλλά στα μεταπολεμικά χρόνια το ΚΚΕ απέκτησε και άλλη πηγή εσόδων από τους Πολιτικούς Πρόσφυγες με το επιχείρημα ότι θα δοθούν για τους «φυλακισμένους αγωνιστές της Ελλάδας».Τέτοια χρήματα βέβαια δεν έφθασαν ποτέ.Η «Αυγή» της 11 Απριλίου 1980 παρουσιάζει φωτοτυπημένο ένα Γραμμάτιο Εισπράξεως δρχ. 6250 και με αριθμ. εκδόσεως 41.697 (!).
Έχει εκδοθεί στις 29 Δεκεμβρίου 1951 από την Επιτροπή Εράνου Βουκουρεστίου (ακόμα και τις ημέρες της πρωτοχρονιάς ζητούσαν από τις δυστυχισμένους Πολιτικούς Πρόσφυγες τον οβολόν τους από τα ελάχιστα οικονομικά μέσα που διέθεταν τότε !).
Η υπογραφή του Προέδρου της Επιτροπής Εράνου και του Ταμία είναι δυσδιάκριτες.
Στο ίδιο ψύλλο της «Αυγής» της 11 Απριλίου 1981 ο τότε Πρόεδρος της «Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών Προσφύγων Ελλάδας» Μ. Παπαδημήτρης (ένας σοβαρός δικηγόρος που τον είχα γνωρίσει στο Υπουργείο στην κοινή προσπάθεια μας να αποσπάσουμε από τις τότε χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού την επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών όπου εργάστηκαν εκεί) κατακεραυνώνει τον Περισσό και το ΚΚΕ για την απάνθρωπη συμπεριφορά τους προς τους συντρόφους τους.
Το άρθρο έχει τίτλο «Οι δογματικοί αρνούνται να απαντήσουν για τα χρήματα» (βλ. και «ΕΣΤΙΑ» 11 Σεπτ. 2004).
Ο Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕ Μ. Παπαδημήτρης γράψει:
«Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, αλλά και η αδικαιολόγητη σιγή των κορυφαίων κομματικών καθοδηγητών και του «λαλίστατου» «Ριζοσπάστη» μας υποχρεώνει να επανέλθουμε. Δεν κρύβουμε την πικρία μας, όπως κι όλων των πολιτικών προσφύγων ανεξάρτητα από την πολιτική ή και κομματική τους τοποθέτηση, γι αυτή τη στάση τους, που έξω από το ότι συγκρούεται κατάφωρα προς κάθε πολιτική, κομματική και ηθική τάξη παίρνει αναπόφευκτα και το χαρακτήρα αδικήματος.
Κι ενώ η υπεύθυνη φωνή τηρεί σιγή, στο παρασκήνιο των «κορυφαίων» γίνονται έντονες συζητήσεις και «κατά το σύνηθες» με υβριστικές και συκοφαντικές επιθέσεις.
Αρνούμαστε να απαντήσουμε, λένε γιατί το θέμα τάχα,
«δεν μας αφορά». Η ότι «τα λεφτά για τα οποία είπαμε στο «Βήμα» προέρχονται» απ τις καταβολές των μελών μας για το Κόμμα» ή ότι «δεν ξέρουμε τίποτα απ αυτά» κλπ. Ανεξάρτητα, όμως, απ το ότι δεν υπάρχει το κουράγιο να ειπωθούν αυτά
ανοιχτά, υπεύθυνα, δημόσια, δεν μπορούν να έχουν καμία βάση. Όπως αναπτύξαμε και στα προηγούμενα άρθρα μας τα χρήματα και οι άλλες προσφορές γίνονταν στο όνομα και για λογαριασμό των πολιτικών κρατουμένων.
Χρυσές λίρες και ρούχα
Υποχρεωνόμαστε, έτσι, έξω απ τη γενικότερη αντιμετώπιση του θέματος λόγω της ιδιότητας μας ν' αναφερθούμε και σ' ορισμένες προσωπικές περιπτώσεις, σε έγκυρα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία. Και ψάχνοντας, λοιπόν, στα προσωπικά αρχεία μας, όσα καταφέραμε φυσικά, να σώσουμε, βρήκαμε τις σχετικές αποδείξεις των προσωπικών καταβολών μας στα 1951 που είναι 91.000 λέϊ, μια χρυσή λίρα, Αγγλίας, ένα ύφασμα καινούργιο για ανδρικό κοστούμι και ορισμένα άλλα ρούχα κλπ. Όπως δε φαίνεται από τις ίδιες αποδείξεις τα χρήματα και τα είδη δόθηκαν στην «Επιτροπή Εράνου Προσφύγων στη Ρουμανία για τους φυλακισμένους Αγωνιστές της Ελλάδας». Κι ο αύξοντας αριθμός του μπλοκ για τον έρανο αυτό είχε φθάσει, μόνο για τις εισφορές των προσφύγων στη Ρουμανία, στο υψηλό επίπεδο των 41.097, γεγονός που επιμαρτυρεί την καθολική και ενθουσιώδη συμμετοχή των προσφύγων στο ευγενικό αυτό έργο ανθρω-πιστικής και αγωνιστικής δημοκρατικής αλληλεγγύης.
Σε μικρότερη έκταση, αλλά σημαντικός επίσης, υπήρξε και ο Έρανος που έγινε ανάμεσα στους πρόσφυγες της Ρουμανίας στα 1963, όπως, φυσικά και στις άλλες χώρες.
Τέτοιες αποδείξεις παραλαβής εισφορών χρημάτων και ειδών βρίσκονται στα χέρια όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών προσφύγων που έγιναν και στις άλλες χώρες και ανεξάρτητα από κομματική ή μη ιδιότητα τους και που καταρρίπτουν έτσι κάθε αντίρρηση, άρνηση και δισταγμούς. Τα χρήματα και τα είδη μαζεύτηκαν από τις υπεύθυνες Επιτροπές πολιτικών προσφύγων και κατατέθησαν στις οικείες Κρατικές Τράπεζες των χωρών αυτών στο όνομα των πολιτικών προσφύγων για την ενίσχυση των φυλακισμένων αγωνιστών της Ελλάδας. Επομένως δε χωράει καμία δικαιολογία ή άρνηση.
Τόσο η Κομματική Ηγεσία που τα έχει δεσμεύσει όσο και οι Κρατικές Τράπεζες των σοσιαλιστικών χωρών έχουν χρέος να θέσουν τα χρήματα αυτά καθώς και τα χρυσαφικά είδη στη διάθεση του ιδρυθησόμενου Ταμείου Αλληλεγγύης των επαναπατριζόμενων Πολιτικών Προσφύγων για την ενίσχυση και την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, ια-τροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιδομάτων ανεργίας κλπ. ώστε ν' ανακουφισθούν στις κρίσιμες στιγμές που περνάνε όταν επαναπατρίζονται χωρίς συντάξεις και συνταξιοδοτικά δικαιώματα ή άλλες οικονομικές ενισχύσεις, και βρίσκονται, χωρίς τα σπίτια και τα χωράφια τους, μπροστά σ' ένα καινούργιο αδιέξοδο, σε μια καινούργια προσφυγιά στην ίδια την πατρίδα τους.
Και για το Μέγαρον του Περισσού;
Βέβαια καμία απάντηση δεν έδωσαν οι δογματικοί του ΚΚΕ ούτε στον Πρόεδρο της «Κεντρικής Επιτροπής Πολιτικών Προσφύγων Ελλάδας» του προσώπου δηλαδή που αντιπροσώπευε τα θύματα της εγκληματικής πολιτικής του Κόμματος και για τα οποία τουλάχιστον θα έπρεπε να υπάρχει μια άλλη μεταχείριση και συμπεριφορά.
Ο Μ. Παπαδημήτρης σε σειρά τότε άρθρων του είχε μεταξύ άλλων καταγγείλει ότι τα χρήματα αυτά είχαν δαπανηθεί και για την ανέγερση του πολυτελούς Μεγάρου στον Περισσό.
Αν αναλογισθεί κάποιος τι επεφύλαξε κατά καιρούς το κόμμα στους ίδιους τους συντρόφους του το θέμα της επιστροφής των χρημάτων ήταν από τα πιο ... αθώα.
Να θυμηθούμε τις απάνθρωπες εκτελέσεις βραδυπορούντων συντρόφων ανταρτών το 1949 στην πορεία προς την Αλβανία;
Τη σύλληψη και αποστολή σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στη παγωμένη Σιβηρία χιλιάδων συντρόφων που δεν συμφωνούσαν -μετά τα επεισόδια της Τασκένδης - με την Σοβιετική Ασφάλεια;
-Τις εξαφανίσεις συντρόφων στα νερά του Δούναβη από το στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Μπούλκες;
-Τα έκτακτα Στρατοδικεία και τις εκτελέσεις μαχητών της 7ης Μεραρχίας «του Δημοκρατικού Στρατού» στη Βουλγαρία το 1949; και εκατοντάδες άλλα γνωστά περιστατικά.
Αλλά και καταθέτης παρανόμων χρημάτων το ΚΚΕ σε Ελβετικές Τράπεζες είναι ασφαλώς κάτι που υπερβαίνει κάθε φαντασία...
8 Ιανουαρίου 2005
ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ Η ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Σελίδα 241
ΔΑΙΔΑΛΟΣ- Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com
ΔΑΙΔΑΛΟΣ- Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com
Απ: Το Κ.Κ.Ε. και οι χρυσές λίρες της Κατοχής
Στο προτελευταίο βιβλίο που διάβασα πριν κανα μήνα
http://www.politeianet.gr/books/9789604570966-sampanis-lampros-malliaris-anamniseis-apo-tin-ethniki-antistasi-kai-ton-emfulio-203592
ο Σαμπανης έφτασε μέχρι και ταγματάρχης στον ΔΣΕ (κολλητοί με τον Βλαντα και τον Μπαρτζιωτα) είχε ξεκινήσει από τον ΕΛΑΣ, όταν τους μετέφεραν στο ανατολικό μπλοκ το κόμμα τους έβρισκε δουλεία ανάλογα φυσικά που ζητούσαν και οι κυβερνήσεις στο ΚΚΕ, για στέγαση τους έστελναν σε τεράστια κτιριακά συγκροτήματα μάλλον εργοστάσια διαμορφωμένα εκεί έμενε ο Σαμπανης εμεναν 4.000 άτομα όλοι Έλληνες κάθε παρασκευή αν δεν κάνω λάθος (αν δεν είναι κάθε βδομάδα είναι κάθε μήνα θα το κοιτάξω να το διορθώσω διότι είμαι εκτός) πέρναγε ο Σαμπανης με έναν άλλο και έπαιρνε τις δωρεές προς το κόμμα όπου θα πηγαίναν στους φυλακισμένους ή στις οικογένειες το σκοτωμένων για βοήθεια στην Ελλάδα, μάλιστα το κτίριο αυτό είχε και μεγάφωνα και κάθε φορά που γινόταν ο έρανος εκφωνούνταν αυτοί που είχαν δώσει τα περισσότερα και δωστου ευγενής άμιλλα τα ΖΩΑ, 40% 50% από αυτά που έπαιρναν για να ζήσουν, φυσικά τίποτα δεν πήγε πότε σε κανένα φυλακισμένο η κάποια οικογένεια για βοήθεια στην Ελλάδα, εννοείτε αν δεν έδινες πολλά σε ελέγχανε τι τα έκανες, εκεί να δείτε καντήλια στο ΚΚΕ και στον Φλωράκη ο Σαμπανης!!!
http://www.politeianet.gr/books/9789604570966-sampanis-lampros-malliaris-anamniseis-apo-tin-ethniki-antistasi-kai-ton-emfulio-203592
ο Σαμπανης έφτασε μέχρι και ταγματάρχης στον ΔΣΕ (κολλητοί με τον Βλαντα και τον Μπαρτζιωτα) είχε ξεκινήσει από τον ΕΛΑΣ, όταν τους μετέφεραν στο ανατολικό μπλοκ το κόμμα τους έβρισκε δουλεία ανάλογα φυσικά που ζητούσαν και οι κυβερνήσεις στο ΚΚΕ, για στέγαση τους έστελναν σε τεράστια κτιριακά συγκροτήματα μάλλον εργοστάσια διαμορφωμένα εκεί έμενε ο Σαμπανης εμεναν 4.000 άτομα όλοι Έλληνες κάθε παρασκευή αν δεν κάνω λάθος (αν δεν είναι κάθε βδομάδα είναι κάθε μήνα θα το κοιτάξω να το διορθώσω διότι είμαι εκτός) πέρναγε ο Σαμπανης με έναν άλλο και έπαιρνε τις δωρεές προς το κόμμα όπου θα πηγαίναν στους φυλακισμένους ή στις οικογένειες το σκοτωμένων για βοήθεια στην Ελλάδα, μάλιστα το κτίριο αυτό είχε και μεγάφωνα και κάθε φορά που γινόταν ο έρανος εκφωνούνταν αυτοί που είχαν δώσει τα περισσότερα και δωστου ευγενής άμιλλα τα ΖΩΑ, 40% 50% από αυτά που έπαιρναν για να ζήσουν, φυσικά τίποτα δεν πήγε πότε σε κανένα φυλακισμένο η κάποια οικογένεια για βοήθεια στην Ελλάδα, εννοείτε αν δεν έδινες πολλά σε ελέγχανε τι τα έκανες, εκεί να δείτε καντήλια στο ΚΚΕ και στον Φλωράκη ο Σαμπανης!!!
Drag King- Αριθμός μηνυμάτων : 77
Ημερομηνία εγγραφής : 26/11/2012
Παρόμοια θέματα
» 400 χρυσές λίρες έδωσαν οι στυγνοί ιμπεριαλιστές Εγγλέζοι στο ΚΚΕ (μόνο) για την απεργία του 1942 . Σας το είπε κανείς πουλάκια μου ;
» Ο πατέρας Σημίτης επί Κατοχής
» Σταυρογιαννόπουλου, Η ζωή της Κατοχής και τα Τάγματα Ασφαλείας
» Η αιματοβαμμένη κληρονομιά της Κατοχής
» Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ ΑΓΓΕΛΟΥ ΕΒΕΡΤ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ - Μέρος 1ον
» Ο πατέρας Σημίτης επί Κατοχής
» Σταυρογιαννόπουλου, Η ζωή της Κατοχής και τα Τάγματα Ασφαλείας
» Η αιματοβαμμένη κληρονομιά της Κατοχής
» Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ ΑΓΓΕΛΟΥ ΕΒΕΡΤ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ - Μέρος 1ον
Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση :: ΠΕΡΙΟΔΟΙ - ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ :: Περίοδος Α' : 1940-1945
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης