Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

Μια από τις ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΑΧΕΣ του Β' ΠΠ (όπως λένε οι ΕΛΑΣίται) τη δώσανε με 8 Γερμανούς ..!!!(ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ το κεφάλι σας στον τοίχο)

Πήγαινε κάτω

Μια από τις ΩΡΑΙΟΤΕΡΕΣ ΜΑΧΕΣ του Β' ΠΠ (όπως λένε οι ΕΛΑΣίται) τη δώσανε με 8 Γερμανούς ..!!!(ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ το κεφάλι σας στον τοίχο)

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Σαβ Αυγ 20, 2011 6:43 am

Very Happy Ποιο Στάλιγκραντ, ποιο Λένινγκραντ, πιο Βερολίνο, πιο Κούρσκ, ποιά Νορμανδία, ποιό Ελ Αλαμέιν ......
Very Happy Γελιέστε καμάρια μου ....
Very Happy Μια από τις ωραιώτερες μάχες ( ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΛΕΝΕ, ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ)του Β΄ΠΠ τη δώσανε στην Κρήτη με 8 Γερμανούς !!!!!!! Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Very Happy Εγώ σας έχω προειδοποιήσει επανειλημμένως :
cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers
Αυτοί (νομίζουν ότι) θα μας τρελ-λά-νουν !!!!!
cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers cheers


Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ανωγείων η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου μαζί με την Κ.Ν.Ε. Ηρακλείου – Ρεθύμνου και την Κ.Ο.Β. Ανωγείων γιόρτασαν μαζί στα Ανώγεια, την Κυριακή 07-08-2011, την ιστορική μάχη στο Σφακάκι που έδωσε η εφεδρική ομάδα του ΕΛΑΣ Ανωγείων 67 χρόνια πριν, στις 7 Αυγούστου του 1944. Στο λόγο του ο Τηλέμαχος Σταυρακάκης είπε:

«Η σημερινή μέρα με γυρίζει 67 χρόνια πριν, στην 7η Αυγούστου του 1944, όπου η εφεδρική ομάδα του ΕΛΑΣ Ανωγείων έδωσε στο Σφακάκι μια από τις ωραιότερες μάχες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Φίλες και φίλοι, όταν το Μάη του 1941 οι Γερμανοί έγιναν κυρίαρχοι και στην Κρήτη, ο μόνος δρόμος που υπήρχε ήταν εκείνος του Ηρακλείου – Γενί Γκαβέ – Χανίων. Κοντά στο Γενί Γκαβέ υπήρχε μια γέφυρα και για να μην την χαλάσουν και κοπεί η συγκοινωνία, οι γερμανοί κάνανε εκεί ένα φυλάκιο. Για κακή μας τύχη όρισαν εκεί ως επικεφαλή τον λεγόμενο ‘Σήφη’, ο οποίος ερχόταν στο χωριό μας επί 3 χρόνια περίπου και τρομοκρατούσε τους πάντες και τα πάντα.

Την 7η Αυγούστου του 1944 ήρθε για μια ακόμα φορά στα Ανώγεια για να πάρει άντρες για αγκαρία. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι λίγες μέρες μετά, στις 13 Αυγούστου του 1944 οι γερμανοί χάλασαν το χωριό και 2 μήνες αργότερα στις 12 Οκτωβρίου η Αθήνα ήταν ελεύθερη, οπότε το μόνο σίγουρο ήταν ότι δεν τους ήθελε για αγκαρία. Εκείνη τη μέρα λοιπόν επειδή δεν βρήκε άντρες για να πάρει γύριζε με το όπλο στο χέρι και όπου συναντούσε γέρους και γυναικόπαιδα τα έπαιρνε, τα συγκέντρωνε στην αυλή του σχολείου από όπου και θα τα έπαιρνε μαζί του.

Αρκετές μέρες πριν η κομματική οργάνωση του Κ.Κ.Ε. με γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου το ‘Σμπωκογιώργη’ είχε πάρει απόφαση να χτυπήσει τους γερμανούς την επόμενη φορά που θα ερχόταν στο χωριό μας. Ο Μανώλης Μανουράς ή ‘Σμαηλομανώλης’ ο οποίος ήταν μέλος του 5μελούς γραφείου αυτής της οργάνωσης και επικεφαλής της εφεδρικής ομάδας του ΕΛΑΣ Ανωγείων, έτυχε εκείνη τη μέρα να βρίσκεται στο χωριό και να παρακολουθεί από μακριά τις κινήσεις του ‘Σήφη’. Όταν λοιπόν διαπίστωσε ότι ο ‘Σήφης’ είχε σκοπό να μαζέψει και να πάρει μαζί του γέρους και γυναικόπαιδα κατάλαβε ότι έπρεπε να βάλει γρήγορα σε εφαρμογή την απόφαση που είχε πάρει η οργάνωση και την οποία είχε ψηφίσει και ο ίδιος.

Έτσι, βρήκε τη ‘Ζωνογιάννενα’, παιδί τότε, η οποία ήταν γραμμένη στην Ε.Π.Ο.Ν. (για όσους δεν γνωρίζουν Ε.Π.Ο.Ν. ήταν η λεγόμενη Ενιαία Πολιτική Οργάνωση Νέων, η οποία σαν οργάνωση δεν υπήρχε στα σχολεία παρά μόνο στα συρτάρια της ασφάλειας) και της ζήτησε να πάει με μεγάλη προσοχή, για να μη γίνει αντιληπτή από κανένα και να μη μιλήσει σε κανέναν παρά μόνο στον ίδιο, να δει πόσοι Γερμανοί είναι μαζί με το ‘Σήφη’ και τι οπλισμό έχουν. Η κοπέλα πήγε και όταν γύρισε τον ενημέρωσε ότι είδε 8 γερμανούς οπλισμένους και το ‘Σήφη’ με το πιστόλι του.

Η επόμενη κίνηση που έκανε ο Μανώλης Μανουράς ή ‘Σμαηλομανώλης’ ήταν να στείλει το Γιώργη Νταγιαντά ή ‘Περβολογιώργη’ να ειδοποιήσει το αρχηγείο του ΕΛΑΣ στα Τσουνιά. Για την ακρίβεια είπε: ‘πήγαινε και δε θα πεις σε κανέναν τίποτα παρά μόνο στον Ποδιά, στο αυτί» και η μυστικότητα αυτή ήταν για να μην το μάθουν πολλοί και χαλάσει η δουλειά. Γι’ αυτό και αν προσέξετε ήταν σχεδόν όλοι τους από μια γειτονιά και με μία ματιά κατάφεραν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Έτσι, με πολύ προσοχή και απόλυτη μυστικότητα πήγαν και πήραν τα όπλα από εκεί που τα είχαν κρυμμένα για να πάνε στη μάχη, γνωρίζοντας καλά ότι όταν πάς στη μάχη θα σκοτώσεις ή θα σκοτωθείς. Αποφασισμένοι λοιπόν για όλα, πήγαν στο Σφακάκι και εκεί έδωσαν μια από τις ωραιότερες μάχες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, αφού κατάφεραν να εξουδετερώσουν ολόκληρο το γερμανικό απόσπασμα (2 γερμανοί σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι 6 πιάστηκαν αιχμάλωτοι μαζί με τον επικεφαλή τους, το Σήφη) και να απελευθερώσουν όλους τους γέρους και τα γυναικόπαιδα χωρίς να σκοτωθεί ούτε να τραυματιστεί κανένας τους.

Έχουμε την τιμή να έχουμε σήμερα κοντά μας τον κ. ######## και τον κ. ##########, δύο από τους πρωτεργάτες αυτής της σπουδαίας μάχης.

Αυτή την ηρωική πράξη τιμάμε σήμερα, γιατί η μάχη αυτή δεν τιμά μόνο αυτούς που την έδωσαν αλλά τιμά και εμάς και το χωριό μας και θα το τιμά για πάντα!!»


http://www.anogi.gr/archives/3942

avatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης