Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

Αθανάσιος Τσιτσέλης : O οπλαρχηγός του ΕΔΕΣ που εσφαγιάσθη από τον ΕΛΑΣ

Πήγαινε κάτω

Αθανάσιος Τσιτσέλης : O οπλαρχηγός του ΕΔΕΣ που εσφαγιάσθη από τον ΕΛΑΣ

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Σαβ Ιαν 15, 2011 2:44 am

Ένα επεισόδιο από την «αντίσταση» του ΕΛΑΣ!..

Κύριε Διευθυντά,
Ένα σχετικά άγνωστο αλλά δραματικό επεισόδιο από την «ένδοξη αντίσταση» του ΕΛΑΣ, όχι κατά των Γερμανών κατακτητών, αλλά κατά των Ελλήνων, που είχαν μια διαφορετική άποψη από το ΚΚΕ για το μεταπολεμικό καθεστώς της χώρας, περιγράφει στο πρόσφατο πόνημά του – Οπλαρχηγός Τσιτσέλης – ο Ναυπάκτιος Γεωπόνος Μπάμπης Κοτίνης. Είναι η σφαγή του τραυματισμένου και αιχμάλωτου οπλαρχηγού του ΕΔΕΣ Αριστοτέλη Τσιτσέλη, από την Γαβαλού Τριχωνίδος από στρατιωτικά τμήματα του ΕΛΑΣ.
Το πρωί της 7 Μαΐου 1943 το μικρό τμήμα του Τσιτσέλη, μόλις έφτασε στο Θέρμο, από την Μακρυνεία και είχε καταλύσει στο Γυμνάσιο του Θέρμου.
Όλως αιφνιδίως οι κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτίθενται στο μικρό τμήμα του Τσιτσέλη. Πρώτο θύμα της απρόκλητης επίθεσης ο 19ετής φοιτητής της Ιατρικής Σπύρος Ρισβάς.
Ο Τσιτσέλης ανθίσταται, τραυματίζεται και αιχμάλωτος δέχεται την χαριστική βολή από τον «Καπετάν Καπλάνη». Αμέσως μετά ο περιβόητος Δράκος, πρωτοπαλήκαρο του Άρη Βελουχιώτη «τράβηξε την κάμα του και βύθισε στον λαιμό του και μετά την έφερε στο στόμα του...».
Ίσως γιατί ο Αριστοτέλης Τσιτσέλης, λοχίας στο Αλβανικό μέτωπο και σʼ όλη τη διάρκεια αυτού βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός και τιμήθηκε με το Αριστείο Ανδρεία
ς.
Όταν λίγο αργότερα η κόκκινη τρομοκρατία κυριάρχησε και στον χώρο της Ακαρνανίας, η λαϊκή μούσα αποζητούσε με λυρικό απελπισμό τον γενναίο της αρχηγό.

- «Πού είσαι Τσιτσέλη ατρόμητε,
Κάστρο της Μακρυνείας,
Μεσολογγίου καύχημα
και του Ζυγού καμάρι...».

Μετά τιμής
Αντώνης Ν. Βενέτης
Μοναστηράκι Δωρίδας
avatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης