Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

Βραβείο "ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΙ" για τις γερμανικές απώλειες-Η Γλόγοβα

Πήγαινε κάτω

Βραβείο "ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΙ" για τις γερμανικές απώλειες-Η Γλόγοβα

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Σαβ Ιαν 08, 2011 5:18 am

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Νο 1 - Η Έκθεσις της Βέρμαχτ
Συμπέρασμα : Mας κλάσανε τα αρχίδια οι ΕΛΑΣίτες
Εις την Πελοπόννησον ιδικαί μας εκκαθαριστικαί επιχειρήσεις ΄εθεσαν υπό σοβαράν δοκιμασίαν τας εκεί ανταρτικάς δυνάμεις. Ορμητική έφοδος των ημετέρων εις το κέντρον των ανταρτικών δυνάμεων νοτίως των καλαβρύτων, προσέκρουσεν εις πείσμονα αντίστασιν των παρτιζάνων. Ο κύριος όγκος του εκεί ευρισκομένου 12ου πεζικού Συντάγματος επέτυχε δι’ ευστόχου απομακρύνσεως να υποχωρήσει και να περικυκλώσει προσωρινώς δι’υπερβολικώ μεγαλυτέρων δυνάμεων, ένα ιδικόν μας μαχητικόν συνασπισμόν.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Νο 2 - ΕΛΑΣίτης που έλαβε μέρος στη ""μάχη"", διαψεύδει ρητώς τους Γερμανικούς ισχυρισμούς

(...παραβλέποντας τα καραγκιοζιλίκια του στυλ oι φάλαγγες ονομάζοντο "φάλαγγες επιλέκτων οπλιτών" πάμε κατ' ευθείαν στο ψητό.)
Συμπέρασμα : Εμείς 65 μουλάρια πήραμε .
Νεκροι Γερμανοί : ουδείς
Tραυματίαι Γερμανοί : μηδέν εις το πηλίκον
Αιχμάλωτοι Γερμανοί : τι θα μαγειρέψουμε αύριο ;ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Νο 3 - Σπαστορύζης 1996
Συμπέρασμα : Τα μουλάρια είναι τώρα 30, αντί 65.
Νεκροι Γερμανοί KAI Τάγματα Ασφαλείας : βάλε ΜERCEDES 290
Tραυματίαι Γερμανοί : κουλούρα μηδέν
Αιχμάλωτοι Γερμανοί : τι ώρα άραγε να ΄ναι στο Βλαδιβοστόκ;

Η Μάχη της Γλόγοβας
Μια αριστοτεχνικά στημένη ενέδρα
Οι Γερμανοί βρίσκονταν μέσα στη Γλόγοβα. Ξεκίνησαν τα ξημερώματα ακολουθώντας τον δρόμο που περνούσε μέσα από τη θέση της ενέδρας. Σε κλάσματα δευτερολέπτων τα όπλα των ΕΛΑΣιτών κτυπούν από όλες τις πλευρές τους Γερμανούς που στο μεταξύ είχαν εισέλθει για τα καλά στο πέταλο της ενέδρας. Οι νεκροί σωριάζονται χωρίς να προλάβουν ν' αντισταθούν, ενώ οι υπόλοιποι πετούν τα όπλα τους και τρέπονται σε άτακτη φυγή. Από τους 350 Γερμανούς και ταγματασφαλίτες σώθηκαν μόνο 60. Ο ΕΛΑΣ πήρε άφθονο πολεμικό υλικό και 30 ζώα φορτωμένα με το πλιάτσικο που είχαν κάνει οι ταγματασφαλίτες στο πέρασμά τους από τα χωριά. Την άλλη μέρα οι Γερμανοί, αφού έκαψαν όλα τα σπίτια της Γλόγοβας, αναχώρησαν για την Τρίπολη".

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Νο 4 - Σπαστορύζης 1997 (ένα χρόνο μόλις μετά το Ντοκουμέντο Νο 2)
Συμπέρασμα : Τα μουλάρια παραμένουν ακλονητα στα 30.
Νεκροι Γερμανοί : ουδείς
Tραυματίαι Γερμανοί : υπό το μηδέν
Αιχμάλωτοι Γερμανοί : Σπάρτακ Μόσχας - Δυναμό Κιέβου πόσο ήρθε ;

................. Σημειώνουμε ορισμένα στοιχεία της μεγάλης μάχης, από την ομιλία: "Την άνοιξη του 1944, 5.000 Γερμανοί και 1.200 ταγματασφαλίτες εξορμούν για μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Πελοποννήσου. Στις 20 Απρίλη εμφανίστηκαν οι Γερμανοί στο δρόμο προς Βαλτέτσι, ένας γέρος επιστρατεύεται από τη Γλόγοβα αναγκαστικά για να τους δείξει το δρόμο. Είναι ο Χρήστος Παϊκούλας ή "γερο - Πλάτανος", όπως τον έλεγαν οι συγχωριανοί του, που τους οδηγεί κατ' απάνω στ' αντάρτικα τμήματα, αν και ήξερε πως όπως ήταν μπροστά θα έπεφτε πρώτος. Η γερμανική φάλαγγα πλησιάζει τα αντάρτικα τμήματα του 12ου Τάγματος του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Χρίστο Γαλανόπουλο (Κένταυρο) και καπετάνιο τον Σπύρο Μαντέλη (Καραϊσκάκη), ορμούν και αιφνιδιάζουν τον εχθρό και τον διαλύουν κυριολεκτικά, η πανωλεθρία είναι πλήρης. Ο ΕΛΑΣ πήρε άφθονο πολεμικό υλικό και 30 ζώα φορτωμένα με το πλιάτσικο που είχαν κάνει οι ταγματασφαλίτες περνώντας από τα χωριά".

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Νο 5 - Σπαστορύζης 2000
Συμπέρασμα : Μουλάρια 30 πάντα ακλόνητα και σταθερά (είθισται να αλλάζουν ΜΟΝΟ οι Γερμανικές απώλειες. ΤΥΧΑΙΟ ; Δε νομίζω...!!!!! Very Happy Very Happy Very Happy )
Νεκροι Γερμανοί : βάλε τώρα 250 να' χουμε
Tραυματίαι Γερμανοί : τί ώρα είναι;
Αιχμάλωτοι Γερμανοί : 19 να βάλω είναι καλά ;
Νεκροί EΛΑΣίται :Σε χαλάει για 13 ;
Tραυματίαι ΕΛΑΣίται : Ρίξε μωρέ 19 τώρα που γυρίζει.....

Τα τμήματα του ΕΛΑΣ, με ένα αριστουργηματικό, επιτελικά καταστρωμένο σχέδιο, κύκλωσαν τον εχθρό, τον αιφνιδίασαν και τον διέλυσαν. Κυριολεκτικά έπαθε πανωλεθρία. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν νεκροί 250 Γερμανοί και πιάστηκαν 19 αιχμάλωτοι. Αφθονο πολεμικό υλικό έπεσε στα χέρια των ανταρτών του ΕΛΑΣ και μαζί 30 μουλάρια φορτωμένα με πλιάτσικο, που είχαν κάνει από τα γύρω χωριά οι ταγμασφαλίτες. Από τον ΕΛΑΣ σκοτώθηκαν 13 αντάρτες και τραυματίστηκαν 19».

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Νο 6 - Σπαστορύζης 2001
Συμπέρασμα : Μουλάρια 30 πάντα ακλόνητα και σταθερά
Νεκροι ΚΑΙ τραυματίες Γερμανοί : 180 μάστορα. Να το τυλίξω;
Aιχμάλωτοι Γερμανοί : 19 .... ώπα καλά είναι, κράτα το
Νεκροί EΛΑΣίται : 11, δένει καλά η μαγιονέζα;
Tραυματίαι ΕΛΑΣίται : 23, χωρίς την πέτσα.....

Το δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη 1944 οι χιτλερικοί ανέλαβαν καινούρια εκκαθαριστική επιχείρηση στη Βόρεια Πελοπόννησο. Στην επιχείρηση αυτή που κράτησε από τις 15 έως τις 27 Απρίλη, πήραν μέρος πάνω από 3.000 χιτλερικοί και 1.000 ταγματασφαλίτες, που κινήθηκαν από Πάτρα, Αίγιο, Τρίπολη και Πύργο. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ ελίχθηκαν με επιτυχία και η ενέργεια των γερμανικών δυνάμεων έπεσε στο κενό.
Από τα τμήματα του ΕΛΑΣ, που παρέμειναν στο χώρο των επιχειρήσεων, ο διευθυντής του ΙΙΙ Γραφείου της 8ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, ο λοχαγός πυροβολικού Γιάννης Παντελάκης (Αμαριώτης) παρέλαβε το ΙΙ/12 Τάγμα και δυο λόχους του ΙΙ/6 Τάγματος και έδωσε στις 20 Απρίλη εξαιρετικά επιτυχή μάχη κοντά στο χωριό Γλόγοβα, εναντίον επίλεκτου χιτλερικού τάγματος, που αποτελούσε την εμπροσθοφυλακή συντάγματος. Το τάγμα αυτό πορευόταν απ' το χωριό Δάρα της Αρκαδίας προς την Τρίπολη, με αποστολή την εκκαθάριση των περιφερειών Γορτυνίας και Μαντινείας από τους αντάρτες.
Η μάχη κράτησε 3 ώρες. Το γερμανικό τάγμα εκμηδενίστηκε. Στο πεδίο της μάχης άφησε 180 νεκρούς και τραυματίες. Πιάστηκαν 19 αιχμάλωτοι. Πάρθηκαν πλούσια λάφυρα: 30 φορτωμένα μουλάρια. Ο ΕΛΑΣ είχε 11 νεκρούς και 23 τραυματίες.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Νο 7 - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ(Π.Ο.Α.Ε.Α.) 1941-1944»
Συμπέρασμα : όλως παραδόξως τα μουλάρια είναι μηδέν
Νεκροί Γερμανοί : 136 φτάνει;
Τραυματίες Γερμανοί : 36 αρκεί ;
Aιχμάλωτοι Γερμανοί : καπούτ
Νεκροί EΛΑΣίται : ??????????
Tραυματίαι ΕΛΑΣίται : ??????????

Τμήμα του ΕΛΑΣ εξοντώνει Γερμανικό Τάγμα στη Γλόγοβα Πελοποννήσου με 136 Γερμανούς νεκρούς και 36 Τραυματίες
avatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης