Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

3 Δεκεμβρίου 1944, Αντιστρατήγου εα ΚΟΛΟΜΒΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πήγαινε κάτω

3 Δεκεμβρίου 1944, Αντιστρατήγου εα ΚΟΛΟΜΒΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Σαβ Ιαν 08, 2011 1:01 am

Διάβασα με προσοχή πρόσφατα δημοσιεύματα ,για το υπόψη θέμα.

Παρότι δεν συμφωνώ με την επιδιωκόμενη αναμόχλευση των παθών, ωστόσο «εκών –άκων» ,θα ήθελα χάριν της ιστορικής αλήθειας ,αλλά και εν είδει μνημοσύνου στο όνομα ζεύγους στενών συγγενών μου, να δημοσιεύσετε τα κατωτέρω.

Οι ανωτέρω το θέρος του1943 κατέφυγαν στην Αθήνα ,για να ξεφύγουν από τους εκτελεστές της ΟΠΛΑ .Αλλά στα «Δεκεμβριανά» πιάστηκαν βάσει σχεδίου όμηροι , όπως και άλλοι 46.871 ανυποψίαστοι πολίτες και οδηγούμενοι πεζή στα Κρώρα ,σώθηκαν ως εκ θαύματος από Αγγλική μηχανοκίνητη περίπολο ,κι’ έτσι δεν είχαν την τραγική μοίρα 56.373 σφαγιασθέντων (όχι πεσόντων σε μάχες) γενικώς σε όλη τη χώρα κατά τα «Δεκεμβριανά»,συνανθρώπων μας.

Τις απερίγραπτες αυτές ωμότητες κυρίως στα «σφαγεία» της Ούλεν και του Περιστερίου, κατέγραψε λεπτομερώς ,η τότε ελθούσα στην Αθήνα επιτροπή του ,σκληρά αντιπολιτευομένου τους Συντηρητικούς, Αγγλικού Εργατικού Κόμματος υπό τον βουλευτή ΣΙΤΡΙΝ. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί καν να γίνει «συμψηφισμός» και «εξίσωση»,των εκατέρωθεν απωλειών ,όταν η άλλη πλευρά ανεβάζει τα θύματα της διαδηλώσεως(3-12-44 ) σε 33 νεκρούς και 140 τραυματίες.

Και πριν προχωρήσω, θα πρόσθετα εδώ ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο, πως αν είχαν επικρατήσει οι πλήρως ελεγχόμενες από το αδιάλλακτο ΚΚΕ δυνάμεις του ΕΛΑΣ ,θα είχαμε υποστεί την αξιοθρήνητη τύχη των βορείων και όχι μόνο γειτόνων μας ,τα δε σύνορά μας δεν θα υπερέβαιναν τον Όλυμπο !!

Αλλά ας δούμε πως φτάσαμε ως εκεί:

Αμέσως μετά την κατάληψη της Πατρίδος μας από τους Γερμανό-Ιταλούς , ο Ελληνικός Λαός στη σφοδρή του επιθυμία να αποτινάξει τον ζυγό του κατακτητού, έσπευσε να ενταχθεί στις πρωτοεμφανισθείσες αντιστασιακές οργανώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος ,πύκνωσε τις τάξεις του ΕΑΜ, εν αγνοία ότι πίσω απ’ αυτό δρούσε επιμελώς συγκεκαλυμμένα το αδιάλλακτο ΚΚΕ .Και το οποίο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, είχε τάξει σαν σκοπό την κατάληψη της εξουσίας μετά την απελευθέρωση της χώρας με κάθε τρόπο, ακόμη και με βίαια μέσα.

Η ευκαιρία παρουσιάσθηκε στις αρχές του 1943,όταν είχαν νικηφόρα λήξη υπέρ των συμμάχων, οι μεγάλες μάχες στο Στάλινγκραντ (Ρωσία) και στο Ελ Αλαμέιν (Αφρική) και είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον Άξονα .

Κορυφώθηκε δε με την απόβαση των συμμάχων στην Σικελία (Ιούλιος 1943) και με την αμέσως μετά συνθηκολόγηση της Ιταλίας (Σεπτ. 1943).

Τότε ,το αδιάλλακτο ΚΚΕ έθεσε απροκάλυπτα σε εφαρμογή το σχέδιό του και προκειμένου να καταπτοήσει τους αντιπάλους του ,αλλά και να συγκρατήσει τους αμφιρρέποντες, επεδίωξε:

α.- Στις πόλεις ,με την συσταθείσα ΟΠΛΑ, να εξοντώσει τις προσωπικότητες των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων και

β.-Στην ύπαιθρο με τον ΕΛΑΣ, να διαλύσει βίαια τα ένοπλα τμήματα των πάρα πάνω οργανώσεων (πχ ΕΔΕΣ -Ζέρβας ,ΕΚΚΑ- Ψαρός, Κωστόπουλος ,Σαράφης ,Βρεττάκος, Τσαούς Αντών κα).Στην περίπτωση αυτή ανήκουν και τα φθοροποιά κινήματα της Μέσης Ανατολής(1943-1944).

Στην περίοδο αυτή, αρκετοί παραπλανηθέντες με κίνδυνο της ζωής των απαγκιστρώθηκαν, ενώ σημαντικός αριθμός ,παρέμειναν εγκλωβισμένοι ,ιδίως στην ύπαιθρο( κωμοπόλεις -χωριά).

Πάντως, σε κάθε περίπτωση , το ποσοστό των πραγματικών οπαδών του ΚΚΕ ,δεν υπερέβη τον μονοψήφιο αριθμό, αλλά αυτοί μαχητικοί, σκληροτράχηλοι και έμπειροι ,αν και λίγοι, είχαν πλήρως καθυποτάξει τους πολλούς.

Έκτοτε ,θα καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες συνδιαλλαγής από τις Ελληνικές Κυβερνήσεις του εξωτερικού με τις συμφωνίες του Λιβάνου (20-5-1944) και της Καζέρτας,(26-9-1944).

Θα ακολουθήσει η αποχώρηση των Γερμανών στις 12 Οκτωβρίου 1944 θα σημειωθεί η αιφνίδια παραίτηση των Υπουργών της Αριστεράς τη 1 Δεκεμβρίου 1944 ,και θα φθάσουμε στις 3 Δεκεμβρίου 1944,στην έναρξη των «Δεκεμβριανών».

Το ποιος τότε «ήρξατο χειρών αδίκων» ,δηλαδή χρήση όπλων στο γνωστό και απηγορευμένο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα ,ας δούμε τι δήλωσε σχετικά στις 7 Δεκεμβρίου ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου στους εκπροσώπους του ξένου τύπου : «…¨Ηρχησε με επίθεσιν κατά της οικίας μου, όπου έριχναν χειροβομβίδας και ετραυμάτισαν έναν φρουρόν αστυφύλακα. Επίσης εις την Πλατεία του Συντάγματος επετέθησαν εναντίον της Αστυνομίας ,αφόπλισαν αστυφύλακας ,τους πήραν τα αυτόματα όπλα και εκινδύνευσαν οι αστυφύλακες να αφοπλισθούν όλοι. Εφονέυθη και εις (ένας) αρχιφύλαξ .Τότε ηναγκάσθησαν να αμυνθούν. Και αυτό υπήρξεν η αρχή …».

Το γεγονός ,επίσης ,ότι η ένοπλη σύρραξη δεν ξεκίνησε « εν αιθρία», αλλά ήταν προμελετημένη από το αδιάλλακτο ΚΚΕ ,αποδεικνύεται και από κείμενα κομμουνιστών συγγραφέων, όπως ενδεικτικά, του Γιάννη Ιωαννίδη «Αναμνήσεις» εκδόσεις «Θεμέλιο» 1969,σελ.329,336 και 343, Τάκη Λαζαρίδη «Ευτυχώς Ηττηθήκαμε Σύντροφοι …» εκδόσεις «Πελασγός» Αθήνα 2003, αλλά και από λόγο του Ν. Ζαχαριάδη στην 12η Ολομέλεια της ΚΕ /ΚΚΕ (25-27 Ιουνίου 1945).

Καταλήγοντας θα συμπλήρωνα τις πρωτοφανείς καταστροφές και τις συστηματικές λεηλασίες που υπέστησαν αναρίθμητα σπίτια των Αθηνών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία» 20 Δεκ 2003,ανατινάχθηκαν περίπου 5000 σπίτια με το πρόσχημα ανεγέρσεως οδοφραγμάτων…

Μόνοι αυτά τα πολύ λίγα για να θυμόμαστε την πρόσφατη Ιστορία μας.

http://www.diplomatikoperiskopio.com/index.php?option=com_content&view=article&id=686:3-1944&catid=60:2010-11-11-14-22-04&Itemid=98
avatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης