Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΑΦΕΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Πήγαινε κάτω

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΑΦΕΥΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Δημοσίευση  ΤΑΥΓΕΤΗΣ Την / Το Τετ Νοε 27, 2013 12:54 am

Η κατωτέρω επιστολή εστάλει στα Νέα των Καλαβρύτων γιά το άρθρο που ακολουθεί μετά την υπογραφή/όνομά μου«Αγαπητοί, των Νέων των Καλαβρύτων,


Πολλά-πολλά συγχαρητήρια γιά την εξαίρετη εφημερίδα σας! Μπράβο!


Όμως, βρίσκω ότι ο τίτλος αυτού του άρθρου "Η διαταγή Le Suir γιά την ισοπέδωση των Καλαβρύτων" δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Τέθηκε είτε για "λαϊκή απήχηση" ή εκ συνηθείας να καλύπτεται ένας από τους ουσιαστικότερους λόγους γιά τους οποίους έγινε η τραγωδία.
Είμαι βέβαιος ότι εσείς γνωρίζετε ότι χωρίς την εκτέλεση των 80 (περίπου) Γερμανών αιχμαλώτων στις 7 Δεκεμβρίου στον Χελμό, οι Γερμανοί θα έκαναν τις επιχειρήσεις τους εναντίον του ΕΛΑΣ στην επαρχία Καλαβρύτων, μπορεί να σκότωναν 1, 2, 3 ή 10 που θα τους έβλεπαν να τρέχουν να κρυφτούν, να έκαιγαν και μερικά σπίτια εδώ και εκεί και θα έφευγαν.
Αυτό βασικά έκαναν μέχρι το μεσημέρι της 8-ης Δεκεμβρίου που έμαθαν την δολοφονία των αιχμαλώτων στρατιωτών και ο Le Suir εξέδωσε νέα, πολύ σκληρότερη διαταγή που μιλούσε πιά γιά ισοπέδωση.


Όμως, την (παράνομη) αυτή διαταγή εξετέλεσε μόνον ο ταγματάρχης της μονάδας από το Αίγιο που ήταν πιά επικεφαλής της επιχείρησης και βρισκόταν στα Καλάβρυτα. Γιατί φέρθηκε τόσο εγκληματικά και απάνθρωπα στα Καλάβρυτα; Είμαι βέβααιος ότι πάλι έχετε μιά ιδέα, ότι είχε δύο λόγους: 1. Οι αιχμάλωτοι στρατιώτες τους οποίους δολοφόνησε ο ΕΛΑΣ ανήκαν στη μονάδα του, και αυτός τους είχε στείλει από το Αίγιο απροετοίμαστους, και θα αισθανόταν ενοχές γιά το θάνατό τους, και 2. Ο φρικιαστικός τρόπος δολοφονίας των τριών άλλων στρατιωτών από Καλαβρυτινούς (Wink, οι οποίοι ως τραυματίες είχαν αφεθεί στο νοσοκομείο των Καλαβρύτων. Δυστυχώς, ο ταγματάρχης αυτός ακολούθησε τον Le Suir στο Ανατολικό μέτωπο, όπου εκείνος μεν σκοτώθηκε ο δε στρατηγός πέθανε αιχμάλωτος, που σημαίνει ότι κανείς από τους δύο δεν δικάστηκε.


Η βασική μου παρατήρηση: Στην Ιστορία δεν πρέπει να υπάρχουν "ιερές αγελάδες". Για 70 χρόνια δεν λέμε την αλήθεια γιά να μην ...θυμώσει το ΚΚΕ!


Το έγκλημα τον έκαναν οι Γερμανοί, και ΟΛΗ η ευθύνη ανήκει σ'αυτούς.


Η ευθύνη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ (δηλαδή του ΚΚΕ) είναι άλλη: ότι το προκάλεσαν. Χωρίς τη δολοφονία των αιχμαλώτων από τον ΕΛΑΣ, όπως είπα ίσως σκότωναν μερικούς και έκαιγαν και μερικά σπίτια. Έγκλημα βεβαίως, αλλά όχι 960 άτομα, 1000 σπίτια καμμένα και χιλιάδες ζώα κλεμμένα, όπως έκαναν μετά το έγκλημα του ΕΛΑΣ. Δεν θα ήταν το ίδιο πράγμα!

Ευχαριστώ πολύ.

Ιωάννης Μπουγάς»

=====================================================================

Νέα των Καλαβρύτων, 25 Νοεμβρίου 1943«Σαν σήμερα 25. Νοεμβρίου του 1943 διατάχθηκε από τον Le Suir η επιχείρηση Καλάβρυτα

γιά την ισοπέδωση των Καλαβρύτων»

Σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου του 1943 διατάχθηκε η επιχείρηση Καλάβρυτα από τον Διοικητής της 117ης Jager Division, Στρατηγό Karl Von Le Suire (Ια/Ορ 25.11.1943).

Στην συγκεκριμένη διαταγή αναφέρεται με αρ. 5c: «Κατά όποιου εχθρού φαίνεται πρέπει αμέσως και χωρίς επιφύλαξη να γίνεται επίθεση, κάθε εχθρός πρέπει να καταστραφεί με εισβολή βαρέων όπλων. Χωριά από τα οποία πυροβόλησαν πρέπει να καούν, οι άντρες να εκτελεστούν»

Η διαταγή του Διοικητή της 117 Jager Division [25.11.1943] έχει ως κατωτέρω:ΑΠΟΡΡΗΤΟΝ!

ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ

117η Jager Division Αρχηγείο Μεραρχίας, 25.11.1943

Ια/αρ. επιχ. 1296/43, απόρρ.

Διαταγή για την επιχείρηση «Καλάβρυτα»

(χάρτης 1:100.000)

1) Ισχυρές εχθρικές συμμορίες στην περιοχή Πατρών-Μαζέικων-Καλαβρύτων-Τρυπιών (λεπτομέρειες βλ. συνημμένο 1-Δελτίο ειδήσεων του εχθρού).

2) Το 749ο [Jager Retsiment] ενισχυμένο σύνταγμα καταδρομών και η Α.Α. 116 μάχιμη μονάδα Αναγνωρίσεων θα διεξαγάγουν στις αρχές Δεκεμβρίου αναγνωριστικές και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των συμμοριών στις περιοχές Αιγίου-Τρυπιών-Καλαβρύτων και Βυτίνας-Λαγκαδίων-Μαζέικων αντίστοιχα.

Αποστολή

α) Εξόντωση των συμμοριών στις προαναφερθείσες περιοχές.

β) Έρευνα των περιοχών με σκοπό την ανακάλυψη κομμουνιστών, όπλων, υλικού προπαγάνδας κ.λπ.

γ)Αναζήτηση και αντίποινα για την εξαφάνιση του 5ου τάγματος του 749ου συντάγματος καταδρομών στις 17.10.43 στην περιοχή Ρωγών.3) Διοίκηση και διάρθρωση των μονάδων

α)Γενική αρχηγία: αναλαμβάνει ο διοικητής του 749ου Jager Retsiment αντισυνταγματάρχης Βέλφινγκερ.

β) Μάχιμη ομάδα Βέλφινγκερ.

Διοικητής: ο διοικητής του 749ου Jager Retsiment αντισυνταγμα­τάρχης Βέλφινγκερ.

Μονάδες: το 749ο Jager Retsiment

1 πυροβολαρχία του 1ου λόχου καταδρομών του 670ού συντάγματος πυροβολικού (η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί μέσω της μεραρχίας στα Τρυπιά, η εκεί άφιξή της θα γνωστοποιηθεί στο σύνταγμα).

10ος λόχος του 670ού συντάγματος πυροβολικού (μηχανοκίνητος).

γ) Μάχιμη ομάδα Γκνας

Διοικητής: ο ίλαρχος Γκνας

Μονάδες: Α.Α. 116η μάχιμη μονάδα Αναγνωρίσεων

δύο ενισχυμένοι λόχοι του 3/ΙΙ/737 Jager Retsiment

1 πυροβολαρχία του 1ου λόχου καταδρομών του 670ού συντάγματος πυροβολικού.

4) Έναρξη της επιχείρησης «Καλάβρυτα» και για τις δύο μάχιμες ομάδες η ημέρα X. Οι ενισχυμένοι λόχοι του 3/ΙΙ/737 Jager Retsiment θα κινηθούν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να βρίσκονται στη Βυτίνα την ημέρα X.

5) Διεξαγωγή της επιχείρησης «Καλάβρυτα»

α) Η μάχιμη ομάδα Βέλφινγκερ, σε δύο τάγματα, θα αναγνωρίσει και θα εκκαθαρίσει την περιοχή Αιγίου-Γουμένισας-Καλαβρύτων-Τρυπιών και θα συνεχίσει με ένα ενισχυμένο τάγμα κατά μήκος του δρόμου Πατρών-Χαλανδρίτσας προς Καλάβρυτα.

β) Η μάχιμη ομάδα Γκνας θα είναι κατά την ημέρα X συγκεντρωμένη στη Βυτίνα και θα προωθηθεί προς τα Μαζέικα φτάνοντας μέχρι το ύψος του περάσματος βορειοδυτικά των Μαζέικων, για να εμποδίσει τυχόν διαφυγή των υποχωρούντων αντιπάλων του 749ουσυντάγματος καταδρομών προς νότο. Ισχυρή ανιχνευτική επιχείρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αιφνιδίως μία ημέρα προ της ημέρας X από ενισχυμένη διμοιρία της 116ηςμονάδας αναγνωρίσεων από Βυτίνα προς Λαγκάδια (αντιπερισπασμός).

γ) Κάθε εμφανιζόμενος εχθρός θα πρέπει να δέχεται χωρίς δισταγμό επίθεση και να κατατροπώνεται με τη χρήση όλων των διαθέσιμων βαρέων όπλων. Χωριά από τα οποία θα ανοίγεται πυρ πρέπει να καίγονται και ο ανδρικός πληθυσμός τους να εκτελείται.

δ) Για την ασφάλεια των καταλυμάτων θα πρέπει να δημιουργούνται οπισθοφυλακές με τις απαραίτητες δυνάμεις. Λόχοι και μονάδες πυροβολικού που βρίσκονται μακριά από τα κύρια τμήματα του τάγματος ή του αποσπάσματος τους να μεταθέτουν τις οπισθοφυλακές τους στο κύριο σώμα του τάγματος ή του αποσπάσματος τους.6) Αναγνώριση από αέρος θα ζητηθεί από τη μεραρχία. Μόλις εμφανίζονται ημέτερα αεροσκάφη, να εκτοξεύονται αναγνωριστικά σήματα και να τοποθετούνται αεροπορικά πανιά.

7) Εφοδιασμός

Να φέρονται μαζί

Πυρομαχικά-1 εξοπλισμός μάχης (πυροβολικό μόνο 1 σειρά πυρομαχικών)

Τροφή και ζωοτροφή για 4 ημέρες.

Η μάχιμη ομάδα Γκνας θα ανεφοδιαστεί στη Βυτίνα, τόσο πριν όσο και μετά την επιχείρηση, με τροφή και ζωοτροφή για 4 και 2 ημέρες αντιστοίχως.

Κατά τ’ άλλα, ο ανεφοδιασμός να γίνεται επιτόπου.

Cool Επικοινωνία

Το τμήμα διαβιβάσεων της 117ης μεραρχίας θα εγκαταστήσει σίγουρη επικοινωνία μεταξύ της μεραρχίας και των μάχιμων τμημάτων και για την επικοινωνία των ομάδων μεταξύ τους.

9) Τραυματιοφορείς

Από τον 2ο λόχο τραυματιοφορέων πεζικού της 117ης μεραρχίας θα υπαχθεί διμοιρία στο 749 σύνταγμα καταδρομών. Θα χρησιμοποιηθεί στο κύριο σώμα στρατού. Από τον 1ο λόχο τραυματιοφορέων πεζικού της 117ης μεραρχίας θα υπαχθεί διμοιρία στη μάχιμη ομάδα Γκνας.

10) Τμήμα αναφορών

Στη μεραρχία θα πρέπει να αναφερθούν:

α) Έναρξη της επιχείρησης.

β) Σύντομη αναφορά της κατάστασης και του χώρου στάθμευσης καθημερινώς στις 8.00 και 18.00.

γ) Αξιοσημείωτα γεγονότα.

δ) Ολοκλήρωση της επιχείρησης και επιστροφή στις βάσεις.

11) Ο αντισυνταγματάρχης Βέλφινγκερ και ο ίλαρχος Γκνας θα μου παρουσιάσουν προφορικά την Τετάρτη 1.12.43 και ώρα 11.00 στο αρχηγείο μεραρχίας προτεινόμενο σχέδιο διεξαγωγής της επιχείρησης.

[Υπογραφή] Λε Σουίρhttp://4.bp.blogspot.com/-qceXYAousRY/UpMskPHYCQI/AAAAAAAAzhw/upVgROQrkWM/s1600/aaaaaaa.jpg

ΤΑΥΓΕΤΗΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 3308
Ημερομηνία εγγραφής : 25/01/2010

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης