Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

Αρχιμανδρίτης Χρ. Κοκκίνης : O Παπαφλέσσας που γλίτωσε από τους Ιταλούς και κατεσφάγη από τους σταλινοντυμένους

Πήγαινε κάτω

Αρχιμανδρίτης Χρ. Κοκκίνης : O Παπαφλέσσας που γλίτωσε από τους Ιταλούς και κατεσφάγη από τους σταλινοντυμένους

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Σαβ Φεβ 02, 2013 2:18 am
avatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Απ: Αρχιμανδρίτης Χρ. Κοκκίνης : O Παπαφλέσσας που γλίτωσε από τους Ιταλούς και κατεσφάγη από τους σταλινοντυμένους

Δημοσίευση  Επισκέπτης Την / Το Κυρ Απρ 21, 2013 2:14 pmΣ/χη ΙΩΑΝΝΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΚΟΣΙΩΡΗ: "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 1941-1945"

Ο Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Κόκκινης εγεννήθη στο χωριό Βαλτεσινίκος Γορτυνίας, κατά το έτος 1903, από γονείς γεωργούς.
Εφοίτησε στο Δημοτικόν και Ελληνικόν Σχολείον του χωριού του και απεφοίτησε από το Γυμνάσιον Δημητσάνης.
Νεαρός αφοσιώθη εις την εκκλησίαν και εις ηλικίαν 32 ετών έγινε Αρχιμανδρίτης. Κατά την κατοχήν υπηρετούσε εις την Μητρόπολιν Αργολίδος, εις το Ναύπλιον. Με βαθύτατον εθνικόν φρόνημα και επίγνωσιν της θέσεως της εκκλησίας εντός του ελλη­νικού έθνους και άξιος συνεχιστής των παραδόσεων αυτής, ευρέθη ολοψύχως παρών εις τον αγώνα της απελευθερώσεως της Πατρίδος μας.

Ως τοποτηρητής της Μητροπόλεως Αργολίδος κατά τα έτη 1941 - 1942, ανέπτυξε εξαιρετικήν εθνικήν και κοινωνικήν δράσιν. Με εθνικά κηρύγματα και με λαϊκά συσσίτια την εποχήν εκείνην, ετόνωσε και έσωσε πολλούς και ιδίως μικρά παιδιά. Συνεργαζόμενος στενώς με τους αξιωματικούς του Ναυπλίου εις πάσαν εθνικήν ενέργειαν είχε δηλώσει ότι ήτο παρά το πλευρόν των εις την υπηρεσίαν της πατρίδος, μόλις θα απεφάσιζαν να εξέλθουν στα βουνά.

Ευθύς μετά την έξοδον των Αξιωματικών του Ναυπλίου στην θέσιν Φαρμακά, ο Αρχιμαν­δρίτης Κόκκινης άφησε την Μητρόπολιν Αργολίδος και το Ναύπλιον και την 25ην Αυ­γούστου του 1943 έφθασε στον Φαρμακά, ως νεώτερος Παπαφλέσσας, με δύο πιστόλια και ένα σακκούλι γεμάτο φυσίγγια.
Ακούραστος, ζωηρός και δυνατός ρήτωρ, γεμάτος πίστιν προς την Ελλάδα και τον ιερόν αγώνα της ελευθερίας, ήτο παρών σε κάθε εκδήλωσιν των ανταρτών. Προσέφερε τις υπηρεσίες του σε όλες τις Εθνικές Ανταρτικές Ομάδες του Συγκροτήματος Φαρμακά, στην Ομάδα Κουβελάκη - Αποστολοπούλου κ.ά.
Μαζί με μίαν Διμοιρίαν ανταρτών υπό τον Ανθυπολοχαγόν Γ. Μαυραγάνην, περιόδευσε σε πολλά χωριά του τέως Δήμου Αλέας Αργολίδος, προπορευόμενος πάντοτε των ανταρ­τών και κρατών ψηλά την Ελληνικήν σημαίαν.

Έλαβε μέρος στην μάχη του Φαρμακά και μετά έφθασε στις ομάδες Χριστοπούλου - Απο­στολοπούλου στην θέσιν Κρύα Βρύση, όπου επολέμησε ηρωικά κατά των επιτιθέμενων κομμουνιστών. Μετά την μάχην της Κρύας Βρύσης δεν σταμάτησε. Προχώρησε προς νότον και έφθασε στον Ταΰγετον όπου κατετάχθη στο Συγκρότημα του Ταϋγέτου Ε.Σ., υπό τον Συνταγματάρχην Γιαννακόπουλον Αθανάσιον και τον Ίλαρχον Βρεττάκον Τηλέμαχο.
Παρηκολούθησε την άτυχη κίνησιν του Τμήματος του Ιλάρχου Βρεττάκου προς την Γορτυνίαν. Έφθασε με αυτό στο ωραίο χωριό του Βαλτεσινίκος όπου η υποδοχή των συμπατριωτών του ήτο αποθεωτική. Δυστυχώς αυτήν την κίνησιν την επλήρωσαν (12) συμπα­τριώτες του, οι οποίοι εσφαγιάσθησαν από τους δολοφόνους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, κατά τον Μάϊον 1944.
Το ένοπλον Τμήμα του Βρεττάκου υπήχθη στο Συγκρότημα Ε.Σ. Καραχάλιου Χρήστου, το οποίον έδωσε αργότερα μεγάλην μάχην στην Πετρίνα με πολυάριθμες δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Τα Τμήματα του ΕΑΑΣ διελύθησαν αλλά δυστυχώς ετραυματίσθη σοβαρά ο Ταγ/ρχης Καραχάλιος Χρήστος. Αυτό είχε ως συνέπεια να διασπασθεί το Συγκρότημα Ε.Σ., και το μεν Τμήμα Καραχάλιου, υπό την Διοίκησιν του Λοχαγού Αργυροπούλου Αλέκου εκινήθη προς την Γορτυνίαν, το δε Τμήμα Βρεττάκου προς νότον. Κατά την τελευταίαν του μάχην με τους κομμουνιστές στην Παληόχωρα, ετραυματίσθησαν και ο Ίλαρχος Βρεττά­κος και ο Αρχιμανδρίτης Κόκκινης, οι οποίοι αφού συνελήφθησαν, εξετελέσθησαν με φοβερά βασανιστήρια.

Αυτό ήταν το ηρωικό τέλος του Αρχιμανδρίτου Κοκκίνη.
Οι κάτοικοι του Ναυπλίου γιά να τιμήσουν τον ηρωικό Αρχιμανδρίτη έχουν ανεγείρει προτομή του σε κεντρικό σημείο του Ναυπλίου.


Επισκέπτης
Επισκέπτης


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης