Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

Το Ν. Πετρίτσι στην Κατοχή και το Συμμοριτοπόλεμο (Η. Αλεξιάδου - Κ. Κυρλέσης)

Πήγαινε κάτω

Το Ν. Πετρίτσι στην Κατοχή και το Συμμοριτοπόλεμο (Η. Αλεξιάδου - Κ. Κυρλέσης)

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Σαβ Σεπ 25, 2010 11:03 pm

Ο β’ παγκόσμιος πόλεμος του1939 έρχεται να επισκιάσει με τις αναμνήσεις και τα βάσανα του πρώτου, την ευτυχία που επικρατεί στο Ν. Πετρίτσι. Στις 28 Οκτωβρίου του 1940 κορυφώνεται η αγωνία αλλά οι νίκες των Ελλήνων στο βόρειο Ήπειρο και η κατασκευασμένη από μπετόν και σίδηρο οχυρωματική γραμμή Μεταξά εμπνέουν σιγουριά στους Πετριτσιώτες. Στο χωρίο προστέθηκαν και οι κάτοικοι του χωριού Μεσσαία, επειδή βρίσκονταν κοντά στα σύνορα. Στις 16 Μαρτίου 1941 γίνεται εκκένωση του χωριού, μετά από απόφαση των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και οι κάτοικοι μεταφέρονται στα χωριά Αναγέννηση, Χείμαρρο και Τριάδα,πέρα του Στρυμώνα.

Την 6η Απριλίου ημέρα Κυριακή, τα ξημερώματα, οι Γερμανοί αρχίζουν επίθεση κατά της Ελληνικής φρουράς στα οχυρά Ιστίμπεη,Τραπέσκας, Βάσανο χωρίς αποτέλεσμα. Ο βομβαρδισμός της Δευτέρας όμως καταστρέφει πολλά σπίτια και την ανατολική πλευρά του σχολείου. Την Τρίτη 8 Απριλίου, οι Γερμανοί καταλαμβάνουν το Ν. Πετρίτσι και τη 5η Μαΐου έρχονται Βούλγαρος πρόεδρος και ταμίας, καθώς οι Βούλγαροι ήταν σύμμαχοί τους. Τον Ιούλιο κα-
ταφθάνει ολόκληρη επιτροπή με δασκάλους, ιερείς, χωροφύλακες και 30 Βουλγάρικες οικογένειες.Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα της προσπάθειάς τους να εκβουλγαρίσουν το χωριό, αφού μετά προέβησαν σε αλλαγή των Ελληνικών γραμμάτων της εκκλησίας σε Βουλγάρικα. Στην αρχή ήταν ευγενικοί με σκοπό να προσηλυτίσουν τους κατοίκους. Από το1942 όμως αρχίζουν να δείχνουν ποιοι είναι πραγματικά με χρήση βίας, πολιτική επιστράτευση (Ντουρτουβάκηδες) και με στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας αλλά με μετριότερους όρους απ’ ότι τη προηγούμενη φορά.

Το 1944 υπογράφηκε κάπου στο Μπέλλες, το αντεθνικό σύμφωνο μεταξύ των Βουλγάρων του Δημητρώφ και των Ελλήνων ανταρτών του ΕΛΑΣ. Τον Οκτώβριο του1944, Γερμανοί και Βούλγαροι έχουν φύγει και την εξουσία έχουν οι αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Κάθε μέρα σφάζουν ανθρώπους στη πλατεία του χωριού και κλέβουν τρόφιμα από τις οικογένειες των Πετρτσιωτών, προσφέροντάς τους ένα μικρό συσσίτιο για κάθε οικογένεια, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες.

Το Φεβρουάριο 1945 φθάνει στο χωριό η Εθνοφυλακή και ο Ελληνικός στρατός της νόμιμης κυβέρνησης. Η ζωή αποκτά και πάλι τους φυσιολογικούς της ρυθμούς ενώ άλλοι αντάρτες είχαν καταφύγει στα γύρω βουνά και άλλοι συνελήφθησαν. Μονάδα Αντιστάσεως Υπαίθρου (ΜΑΥ) δημιουργείται από τους κατοίκους του χωριού για να το προστατέψουν από τις συχνές επιδρομές των ανταρτών. Την ημέρα ο κόσμος πήγαινε με φόβο στα χωράφια ενώ κάθε νύχτα ήταν αναμενόμενο ένα χτύπημα ανταρτών.

Τη 5η Μαΐου 1949, 5000 αντάρτες μπαίνουν στο χωριό και προκαλούν μεγάλες καταστροφές, κλοπές και σφαγές, μέσα σε ένα 24ωρο. Κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκαν πολλοί στρατιώτες και υπηρετούντες στα ΜΑΥ, μέχρι να φθάσει ο στρατός. 18 κορίτσια και 108 άνδρες απήγαγαν κατά την αποχώρησή τους. Ο στρατός όμως τους καταδίωξε και τους ανάγκασε να φύγουν στα γειτονικά κομμουνιστικά κράτη, θέτοντας τέρμα στα βάσανα και τις καταστροφές των κατοίκων του Ν. Πετριτσίου, επαναφέροντας έτσι την ηρεμία, τη γαλήνη και τον ενθουσιασμό για επανοργάνωση του χωριού.

Πηγή :

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΝΕΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ (ΒΛΑΧΩΝ - ΠΟΝΤΙΩΝ –ΣΤΑΡΤΣΟΒΙΤΩΝ)
Ν. Πετρίτσι 2008

ΗΛΙΑΝΑ ΔΗΜ. ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ
Απόφοιτος Ιστορίας-Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓ. ΚΥΡΛΕΣΗΣ
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Σερρών
avatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης