Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

Μαρτυρία θύματος του παιδομαζώματος

Πήγαινε κάτω

Μαρτυρία θύματος του παιδομαζώματος

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Τετ Σεπ 15, 2010 9:11 am

Ο Λάκης Κακαβέτσης, θύμα του παιδομαζώματος ο οποίος τώρα ζει στο Σικάγο, σε συνέντευξή του με την Παμμακεδονική μας πληροφόρησε πως σε ηλικία δέκα χρονών, περίπου πέντε χωριά Καληβρύσι, Λειβαδοτόπι, Γιαννοχώρι, Μονόπυλο και Τρίλοφος της Μακεδονίας είχαν διαταχθεί από τους αντάρτες να καταφύγουν σε ένα κοντινό δάσος της περιοχής τους για να αποφύγουν δήθεν τον εθνικό στρατό.

Κάτω από την απειλή πως οι ζωές τους διακινδύνευαν από τον εθνικό στρατό όλα αυτά τα άτομα, περίπου εφτακόσιες ψυχές, κυρίως γυναικόπαιδα, οδηγήθηκαν στην Αλβανία με την υπόσχεση πως θα γυρνούσαν γρήγορα στα σπίτια τους. Οι μετακινήσεις έγιναν σε δυο φάσεις, πρώτα των τριών πρώτων χωριών και έπειτα ακολούθησαν και οι κάτοικοι του Μονόπυλου και Τριλόφου. Κάτω από την απειλή των τουφεκιών οι κομμουνιστές τους εγκατέστησαν σ'; ένα στρατόπεδο αχυρώνων στην Αλβανία.
http://edo-makedonia.pblogs.gr/tags/paidomazoma-gr.html

Σε λίγο διάστημα το κομμουνιστικό σύστημα χώρισε παιδιά από γονείς, και έτσι ο νεαρός Κακαβέτσης και η μέλλουσα σύζυγός του, Λαμπρινή, πέντε χρονών τότε, βρεθήκανε στην Αυλώνα της Αλβανίας και ύστερα σε τραίνο (κάτω από δυσμενείς συνθήκες) το οποίο μετέφερε όλο αυτόν τον παιδόκοσμο στην Ρουμανία. Ο κ. Κακαβέτσης, συνεχίζοντας την συνέντευξή του, αναφέρει πως το σύστημα ανέλαβε τη μόρφωση αυτών των παιδιών με καθημερινά μαθήματα, αλλά και μαθήματα κομμουνιστικών φρονημάτων σε εντατικό βαθμό (δυο ώρες την ημέρα και τα σαββατοκύριακα εδιδάσκοντο να μισούν τους Έλληνες συμπατριώτες τους).

Μια λίαν πρωία, συνεχίζει ο κ. Κακαβέτσης, παρατήρησε ότι ορισμένα μεγαλύτερα παιδιά έλειπαν από τις καθημερινές τάξεις. Αργότερα έμαθε πως αυτά τα παιδιά είχαν σταλεί πίσω στην Ελλάδα, εφ'; όσον το κόμμα ήταν «πλέον ευχαριστημένο με την επίδοσή τους, για προπαγανδιστικούς λόγους-κυρίως για αυτονόμηση της Μακεδονίας». Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Κακαβέτσης στο Σικάγο ζουν περίπου πενήντα άτομα από τα πέντε χωριά της Μακεδονίας που γύρισαν από τις χώρες του παραπετάσματος και είχαν την ίδια τύχη με τον ίδιο.
avatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης