Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

Η πρωτοφανής λεηλασία της Σχολής Ευελπίδων από τον ΕΛΑΣ

Πήγαινε κάτω

Η πρωτοφανής λεηλασία της Σχολής Ευελπίδων από τον ΕΛΑΣ

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Δευ Αυγ 16, 2010 2:12 am

Κατά την σταλινοκινούμενη κομ-μουνι-στική ανταρσία του Δεκεμβρίου 1944 , o ΕΛΑΣ επιτιθέμενος λυσσαλέως κατά του φυτωρίου των νέων Αξιωματικών εισέβαλλε και προκάλεσε πρωτοφανούς εκτάσεως λεηλασίες τόσο στο Μουσείο της Σχολής Ευελπίδων όσο και στο πολύτιμο αρχείο της......

Με μία λέξι τα έκανε κολυμπηθρόξυλο .......

ΣHMEIΩTEON OTI OI ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΣΕΒΑΣΤΕΙ πλήρως τις εγκαταστάσεις της Σχολής ........!!!!!


Αντιγράφω :
΄Οταν την 3η Δεκεμβρίου 1944 εκδηλώθηκε στην Αθήνα και τον Πειραιά από μέρους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ το αιματηρό εκείνο κίνημα οι Ευέλπιδες συνέχιζαν την εκπαίδευσή τους στη Σχολή. Μετά μερικές μέρες και συγκεκριμένα στις 7 του ιδίου μήνα, άρχισαν οι πρώτες επιθετικές προσπάθειες τμημάτων ενός Συντάγματος του ΕΛΑΣ εναντίον της Σχολής κι οι οποίες συνεχίστηκαν πιο βίαιες μέχρι το απόγευμα της 11ης .

Από την άλλη μεριά οι αμυνόμενοι Ευέλπιδες πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση, σε όλο δε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν δύο νεκρούς, 1 Υπλγό - διμοιρίτη και 1 πρωτοετή Εύελπι, και 17 τραυματίες.

Το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου, ύστερα από διαταγή του ΄Αγγλου Στρατηγού Σκόμπυ (Ανωτάτου Διοικητή των εν Ελλάδα Βρετανικών Στρατευμάτων) όλο το προσωπικό της Σχολής με τους Ευέλπιδες και ένα Λόχο Υπαξιωματικών και με την προστασία δύο Αγγλικών αρμάτων μάχης απαγγιστρώθηκε και μεταστάθμευσε μέσα στο Κτήριο της Βουλής των Ελλήνων (Παλαιά Ανάκτορα).

Αμέσως οι Ευέλπιδες διατέθηκαν για την επάνδρωση φυλακίων, περιπόλων κλπ. ΄Οταν άδειασαν τα κτήρια της Σχολής, τα τμήματα του ΕΛΑΣ που τα κατέλαβαν προξένησαν σοβαρές και ανεπανόρθωτες ζημιές, μεταξύ των οποίων και στο πολύτιμο αρχείο της.

avatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης