Ελληνική Ιστορία 1940-49 .Ένα έθνος σε κρίση

Ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο.Ν. Γ. Γεωργαλάς έγλειφε γονυκλινής το Μεταξά

Πήγαινε κάτω

Ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο.Ν. Γ. Γεωργαλάς έγλειφε γονυκλινής το Μεταξά

Δημοσίευση  ΔΑΙΔΑΛΟΣ Την / Το Σαβ Ιουν 05, 2010 12:37 pmΗ φωτογραφία εδημοσιεύθη στην εφημερίδα ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ της 19-5-45 με την εξής λεζάντα :

Ο πρωθυπουργός της 28ης Οκτωβρίου 1940 Ιωάννης Μεταξας εξερχόμενος του Πανεπιστημίου Αθηνών συνοδεύεται με όλας τας τιμάς από γνωστότατον καθηγητήν.Ίδετέ τον με προσοχή. Εις το πρόσωπόν του διαζωγραφίζεται μία υπερτάτη ευδαιμονια.Και όμως ο τότε πανευτυχής -όπως η εικών αποδεικνύει- θαυμαστής του ""Δικτάτορος""' αξιότιμος κ. καθηγητής, ο βαθύτατα υποκλινόμενος προ του ""Εθνικού Κυβερνήτου"", σήμερον ωρύεται : "Θάνατος στο Φασισμό ! Λευτεριά στο λαό!"
Τι πιστεύει, λοιπόν; Ποιός είναι;Τι έχει κάμει ώστε να είναι "επίκαιρος" ;
Την απορία των αναγνωστών μας θα την ικανοποιήσωμεν εις το αυριανόν μας φύλλο

(Η εφημερίς ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ αρεσκόταν στο να παίζει με τους αναγνώστας της, θέτοντας δύσκολα ερωτήματα και απαντώντας η ιδία στο επόμενο φύλλον της)

Και εδημοσίευσε στο επόμενο φύλλο της :

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΕΥΤΥΧΗΣ !
Εις το χθεσινόν φύλλον του Ελληνικού αίματος εδημοσιεύθη φωτογραφία του εκλιπόντος πρωθυπουργού Ι. Μεταξά, συνοδευομένου υπό πανευτυχούς -όπως η φωτογραφία εδείκνυεν -Πανεπιστημιακού Διδασκάλου.
Ποίος ήτο όμως ο "φοβεός και τρομερός φασίστας", που με τόσιν ευδαιμονίαν, συνόδευε τον "Δικτάτορα";
Ποιός είναι αυτός, χαριν του οποίου δυνάμει του ΑΝ 291 -αν δεν αυταπατώμεθα- ιδρύετο η "Γενική Διεύθυνσις των Κρατικών Λειτουργιών"; Aυτός που την τελευταίαν στιγμήν, όχι, βεβαίως διότι ηρνήθη, δεν ανέλαβε την διεύθυνσιν του Πολιτικού Γραφείου του Ι. Μεταξά ;

Πρόκειται περί μέλους του κόμματος της Ο.Φ.Α. - όπου φυσά ο άνεμος. Κατά την περίοδο της 4ης Αυγούστου εκόπτετο εις υποκλίσεις και "τσακίσματα" προς τον Πρωθυπουργόν: ""Ζήτω ο Εθνικός Κυβερνήτης" εκραύγαζεν. Όταν έπνευσεν ο αντιφασιστικός άνεμος ο "αρχιφασίστας" έσπευσεν να κάμη στροφήν. Ανήλθεν εις τα όρη και μετέσχεν και του αλησμονήτου εθνικού συμβουλίου της Π.Ε.Ε.Α.

Ποίον λοιπόν, ήτο το επιφανές μέλος της Ο.Φ.Α. που πανευτυχής, απηθανατίσθη μετά του "δικτάτορος" και πουσσήμερον ωρύεται :"Θάνατος στο Φασισμό"; Ποίος είναι αυτός ο παράδοξος "κρυπτοκομμουνοφασίστας" ;

Είναι ο αρχηγός της ΕΠΟΝ. Της "Ενιαίας Πανελλαδικής Οργανώσεως Νέων". Ο φλογερός ομιλητής του δεκεμβριανού κινήματος, ο παροτρύνων την "επονίτικη γενιά" να θανατώση το φασισμό και να σφάξη τους φασίστας. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου αθηνών κ. Γ. Γεωργαλάς, υπερ του οποίου -επειδή ετέθη σε διαθεσιμότητα-κόπτοονται τας τελευταίας ημέρας οι κομμουνιστικαί εφημερίδες.

Ικανοποιείται, ελπίζομεν, η περιέργεια των αναγνωστών μας. αλλά θα διερωτώνται :
"Δεν υπάρχουν άραγε και άλλοι "κρυπτοκομμουνιστοφασίστες";
Aν υπάρχουν, λέει ;
"Mάτσο πατριώτες"
Κι επειδή αρκετάς στενοχωρίας διέρχονται σήμερα οι Έλληνες επιφυλασσόμεθα, εν συνεχεία, να τους διασκεδάσωμεν.

Πηγή
"Προβλήματα Ιστορίας και σκέψεις πάνω σε αυτά" ,Σπύρου Στεφόπουλου σελ. 138 (2004)
avatar
ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 2845
Ημερομηνία εγγραφής : 28/03/2010
Τόπος : daidalakos@yahoo.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης